Blaassparende alternatieven voor patienten die niet reageren op BCG

Het is het doel van de artsen en medewerkers Urologie om de zorg voor patiënten met urologische aandoeningen voortdurend te verbeteren. Vooral met ontdekkingen die het resultaat zijn van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zo geven zij vorm aan hun maatschappelijke taak om te zorgen voor de best mogelijke zorg. Nu, morgen en voor de volgende generatie.

Er is een grote behoefte aan alternatieve behandelingen voor blaaskanker

Bij patiënten met niet-spierinvasief blaaskanker wordt de tumor chirurgisch verwijderd. Bij een aantal patiënten keert de tumor echter terug. Deze kan zelfs doorgroeien in de spierlaag van de blaas. Wanneer de tumor doorgroeit in de spierlaag, zullen deze patiënten eerder komen te overlijden. Daarom worden patiënten met een grote kans op een agressief terugkerende tumor, na het verwijderen van de tumor aanvullend behandeld met Bacillus Calmette-Guérin (BCG) blaasspoelingen.
De behandeling met BCG heeft bij bijna de helft van de patiënten geen effect, terwijl deze patiënten wel last hebben van de bijwerkingen van BCG. Daarnaast is er een wereldwijd tekort aan BCG, waardoor niet alle patiënten deze behandeling kunnen krijgen. Als BCG niet werkt, is de enige behandeling die nog mogelijk is om de patiënt te genezen, het verwijderen van de blaas. Dit is een zware ingreep met kans op complicaties en een lang herstel.

Het testen van nieuwe medicijnen tegen blaaskanker in het laboratorium

Onderzoekers in het Erasmus MC hebben aangetoond dat er biologische verschillen zijn tussen patiënten die reageren op BCG, vergeleken met patiënten die niet reageren op BCG. Via deze biologische verschillen willen zij medicijnen ontwikkelen voor patiënten die niet reageren op BCG. In dit onderzoek wordt dit gedaan door stukjes tumor van patiënten in het laboratorium tot mini-blaaskankers (organoids) te kweken. Deze organoids worden gebruikt als modelsysteem om de tumoren van blaaskanker patiënten die niet reageren op BCG na te bootsen.


Hoofdonderzoekers:
Tahlita Zuiverloon
Tokameh Mahmoudi

Onderzoekers:
Mitchell Olislagers
Christiaan de Jong

Vervolgens wordt getest hoe de blaaskanker organoids reageren op verschillende medicijnen. Medicijnen die ontwikkeld zijn op basis van de biologische verschillen tussen patiënten die wel en niet reageren op BCG. Een groot voordeel van dit onderzoek is dat het hiermee mogelijk wordt om te voorspellen hoe patiënten met blaaskanker zullen reageren op nieuwe medicijnen, door deze eerst te testen op organoids van de patiënt in het laboratorium.

Uitkomsten en impact van het onderzoek voor de patiënt en de zorg

Een succesvolle afronding van dit onderzoek zal leiden tot een gepersonaliseerde behandeling voor patiënten die niet reageren op BCG. Het weinig beschikbare BCG kan daarmee doelmatiger ingezet worden. Er onstaan minder complicaties als gevolg van een blaasverwijdering en daarmee een verlaging van de behandelkosten.

Kijk ook eens op maakkankerkansloos.nl, waar we dit jaar samen in actie komen voor dit onderzoek.

Bekijk meer projecten

Bekijk meer projecten rondom blaaskanker en urologie onderzoek in het Erasmus MC.

Bekijk projecten