Corona onderzoek om samen veilig naar grote buitenevenementen te gaan

Het is op dit moment nog niet wetenschappelijk onderzocht of het bezoeken van grote buitenevenementen zoals bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd veilig is voor supporters. Daarom hebben Erasmus MC viroloog Annemiek van der Eijk en Erasmus MC chirurg én Feyenoord clubarts Casper van Eijck een studie opgezet om wetenschappelijk aan te tonen wat de overdraagbaarheid van het Coronavirus in grote groepen in de buitenlucht is. Door het verzamelen van gegevens van bezoekers van voetbalwedstrijden willen van der Eijk en van Eijck aantonen of de aanwezigheid van veel mensen op grote evenementen niet tot meer besmettingen leidt. Niet alleen interessant voor voetbalwedstrijden, maar voor alle grote buitenevenementen zoals bijvoorbeeld festivals en concerten.

Om de gehele studie te financieren is nog veel geld nodig. Uw steun is dan ook van grote waarde. Doneer nu om deze belangrijke studie mogelijk te maken. Via Tikkie (scan QR code of klik op de link) of via Ideal. Dank u wel!

Prof. dr. Casper van Eijck en dr. Annemiek van der Eijk

“Deze studie is opgezet om wetenschappelijk aan te tonen dat het bezoeken van evenementen met veel bezoekers weer veilig kan.”

Van der Eijk en van Eijck bij Op1

Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Van Eijck en Van der Eijk gaan zich de komende thuiswedstrijden richten tot de supporters van Feyenoord voor het het verzamelen van de nodige data. Onder andere door middel van een speciale app worden de bezoekers gevraagd een vragenlijst in te vullen voordat zij een voetbalwedstrijd in de Kuip bezoeken. Daarnaast wordt er via de GGD gemonitord of supporters na het bezoeken van de website besmet zijn geraakt met het virus.

Uniek aan dit onderzoek is dat stadionbezoekers zich – vanaf 18 oktober a.s. – tijdens zes thuiswedstrijden (vrijwillig) bij de entree van De Kuip kunnen laten testen op het coronavirus. Alle gegevens worden geanonimiseerd naar het Erasmus MC verzonden en alleen voor dit onderzoek gebruikt. Een belangrijk punt is dat voor het testen van de supporters geen apparatuur en materiaal gebruikt zal worden waar schaarste van is of wat nu voor de reguliere teststraten gebruikt wordt. Het testen voor het onderzoek gaat dus niet ten koste van de reguliere testcapaciteit.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore

Dr. Annemiek van der Eijk

“Dit onderzoek is van grote waarde om uit te zoeken of en hoe we de stadions weer veilig vol krijgen. Dat kan niet zonder de supporters. Wij willen benadrukken dat het echt belangrijk is dat de supporters zich aan de regels houden, opdat zij naar de wedstrijden kunnen blijven komen.”

Samenwerking tussen verschillende partijen

Het doel van deze studie is om de effectiviteit van maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus onder supporters tijdens voetbalwedstrijden te bestuderen. Dit onderzoek wordt gedaan door de afdeling Virologie van het Erasmus MC in samenwerking met de GGD, de gemeente en medewerkers van TU Delft en de Wageningen Universiteit.  Doel: meer mensen weer veilig naar grote buitenevenementen laten gaan.

Van der Eijk: “Met alle verzamelde data kunnen wij analyseren of het bezoeken van een voetbalwedstrijd leidt tot verspreiding van het virus. Met als ultieme wens aan te tonen dat het op een veilige manier mogelijk is de voetbalstadions in Nederland en erbuiten – maar ook andere buitenevenementen – weer vol te krijgen. ”

Bekijk de video over het corona onderzoek in De Kuip.