Corona onderzoek om samen veilig naar grote buitenevenementen te gaan

Ondanks de aangescherpte Corona maatregelen van de overheid staat dit onderzoek zeker niet stil. Er is namelijk al veel data verzameld tijdens, en in de periode na, de afgelopen twee thuiswedstrijden.

Zo is bij de wedstrijd tegen ADO Den Haag een deel van het personeel getest op het virus. Daarnaast ontvangen de onderzoekers informatie over het aantal besmette supporters in de periode ná deze wedstrijden. Via de GGD worden zij op de hoogte gehouden van nieuwe besmettingen onder supporters. Deze gevonden coronavirussen worden op dit moment in het laboratorium van het Erasmus MC geanalyseerd, waarbij wordt gekeken of deze virussen in bepaalde clusters passen (binnen of buiten het stadion).

Het is op dit moment nog niet wetenschappelijk onderzocht of het bezoeken van grote buitenevenementen zoals bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd veilig is voor supporters. Door het verzamelen van gegevens van bezoekers van voetbalwedstrijden willen Erasmus MC viroloog Annemiek van der Eijk en Erasmus MC chirurg én Feyenoord clubarts Casper van Eijck aantonen of de aanwezigheid van veel mensen op grote evenementen niet tot meer besmettingen leidt. Niet alleen interessant voor voetbalwedstrijden, maar voor alle grote buitenevenementen zoals bijvoorbeeld festivals en concerten.

Doneer nu om deze belangrijke studie mogelijk te maken. Via Tikkie (scan QR code of klik op de link) of via Ideal. Dank u wel!

Prof. dr. Casper van Eijck en dr. Annemiek van der Eijk

"Het doel van dit onderzoek is niet alleen samen veilig naar het stadion te gaan, maar om te kijken of buitenevenementen zijn geheel weer mogelijk zijn."

Van der Eijk en van Eijck bij VI

Hoe zit het onderzoek in elkaar?

Van Eijck en Van der Eijk gaan, zodra er weer met publiek gespeeld mag worden, zich verder richten tot de supporters van Feyenoord voor het het verzamelen van de nodige data. Onder andere door middel van een speciale app worden de bezoekers gevraagd een vragenlijst in te vullen voordat zij een voetbalwedstrijd in de Kuip bezoeken. Daarnaast wordt er via de GGD gemonitord of supporters na het bezoeken van de wedstrijd besmet zijn geraakt met het virus.

Uniek aan dit onderzoek is dat stadionbezoekers zich tijdens thuiswedstrijden (vrijwillig) bij de entree van De Kuip kunnen laten testen op het coronavirus. Alle gegevens worden geanonimiseerd naar het Erasmus MC verzonden en alleen voor dit onderzoek gebruikt. Een belangrijk punt is dat voor het testen van de supporters geen apparatuur en materiaal gebruikt zal worden waar schaarste van is of wat nu voor de reguliere teststraten gebruikt wordt. Het testen voor het onderzoek gaat dus niet ten koste van de reguliere testcapaciteit.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore

Prof. dr. Casper van Eijck en dr. Annemiek van der Eijk

Bekijk de video met uitleg over het onderzoek in het stadion.

Feynoord TV

Samenwerking tussen verschillende partijen

Het doel van deze studie is om de effectiviteit van maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus onder supporters tijdens voetbalwedstrijden te bestuderen. Dit onderzoek wordt gedaan door de afdeling Virologie van het Erasmus MC in samenwerking met de GGD, de gemeente en medewerkers van TU Delft en de Wageningen Universiteit.  Doel: meer mensen weer veilig naar grote buitenevenementen laten gaan.

Van der Eijk: “Met alle verzamelde data kunnen wij analyseren of het bezoeken van een voetbalwedstrijd leidt tot verspreiding van het virus. Met als ultieme wens aan te tonen dat het op een veilige manier mogelijk is de voetbalstadions in Nederland en erbuiten – maar ook andere buitenevenementen – weer vol te krijgen.”

Bekijk hier de video over dit onderzoek.

Doneren via SMS 4333

Naast doneren via Tikkie en Ideal bieden wij ook de mogelijkheid om eenmalig €2 te doneren via SMS.

Hoe werkt dit:

  • open een nieuw sms-bericht
  • typ STADION
  • sms dit woord naar 4333

Lees hier meer over doneren via SMS