Kees Dam is ondanks zijn behandeling in de VS overleden

Toen zijn vrienden hoorde dat hij uitbehandeld was en naar de VS wilde werd in no time een inzamelingsactie georganiseerd.
Helaas heeft de behandeling niet geholpen.

Multiple Sclerose (MS) is een slopende en ingrijpende ziekte die vooral voorkomt bij jonge mensen. Maar ook kinderen kunnen MS krijgen. Er zijn weinig ziektes die meer onzekerheid met zich meebrengen dan multiple sclerose. MS is een neurologische aandoening met veel verschillende kenmerken. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is vaak onvoorspelbaar. Maar MS is per definitie een progressieve ziekte, wat betekent dat mensen steeds zieker worden en steeds meer functies verliezen.

Rogier Hintzen was een betrokken arts en uitmuntend wetenschapper op zoek naar een betere behandeling van MS. Het was de diepe wens van Rogier Hinten de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken. We weten uit onderzoek dát T-cellen een rol hebben, we weten echter niet wélke rol ze hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen T-cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte Rogier tot nieuwe inzichten te komen. De modernste technologie voor het analyseren van de individuele T-cellen is ‘single cell sequencing’. Rogier had hoge verwachtingen van de inzet van deze technologie, maar het is een kostbare techniek. De Rogier Hintzen Grant wil ‘single cell sequencing’ van T-cellen mogelijk maken.

De looptijd van het project is 3 jaar. De kosten bedragen 350.000 euro. De Erasmus MC Foundation is een actie gestart om het geld in te zamelen.

Rogier Hintzen