Samen tegen Dementie

Doneer voor dementieonderzoek

Dementie is de ziekte met de hoogste ziekte- en zorglast. Er is nog geen behandeling voor dementie. Daarom is een tijdige diagnose en een goede opvolging hiervan van levensbelang. Ondanks het feit dat er nog geen behandeling is kan er zeker wel wat gedaan worden voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in de vorm van post-diagnostische zorg – het uitleg geven over de diagnose en alles wat daarbij komt kijken, beslissingen nemen over (toekomstige) zorg en ondersteuning. Het Alzheimercentrum Erasmus MC zet zich de komende jaren in om door middel van onderzoek de juiste post-diagnostische zorg te kunnen leveren aan iedere patiënt die de diagnose dementie krijgt. Help jij mee dit onderzoek te steunen? Doneer!

Doneer voor dementieonderzoek

Geweldige opbrengst Rotterdam Memory Walk 2021!

Op zaterdag 18 december 2021, hebben honderden mensen de wandelschoenen aangetrokken om op afstand, maar toch samen, hun eigen Memory Walk te lopen. Om zo met elkaar dementieonderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken. Deze koude winterse dag kreeg hierdoor een warme gloed en werd een blijvende herinnering. Deelnemers hebben gewandeld omdat ze als geen ander weten hoe belangrijk dementieonderzoek is of met iemand speciaal in gedachten. Voor bijvoorbeeld een broer, zus, moeder, zoon of die onmisbare mantelzorger(s). Met elkaar zijn er vele donaties opgehaald. Het fantastische bedrag van € 85.536,- is overhandigd aan Janne Papma, hoofdonderzoeker in het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Lees meer

Wat is dementie?

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Daardoor kan iemand zijn handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan aankleden, medicijnen innemen, bereiden van eten of rekeningen betalen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met deze ziekte. Daarbij is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie, bij mannen is dit 1 op de zeven. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. Op dit moment hebben ca 290.000 mensen in Nederlander dementie, de verwachting is dat dit in 2040 een half miljoen zal zijn. Daarnaast zijn er in Nederland ongeveer 800.000 mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.

Samen tegen Dementie

Samen tegen Dementie

Van september tot en met december 2021 voerde de Erasmus MC Foundation campagne om geld op te halen voor belangrijk dementieonderzoek in het Erasmus MC. Samen tegen Dementie eindigde op zaterdag 18 december 2021 met de Rotterdam Memory Walkeen fondsenwervende wandeling vanaf een startpunt naar keuze.

Met de opbrengst hebben we samen een stap gezet naar een betere toekomst voor iedereen die geraakt wordt door dementie. Artsen en onderzoekers in het Alzheimercentrum streven dan ook naar een betere, gepersonaliseerde voorbereiding op de heftige consequenties van de ziekte dementie. Hierdoor kunnen zowel de mensen met dementie als hun mantelzorgers een zo goed mogelijke kwaliteit van leven houden. Dr. Janne Papma is leider van het onderzoek, dat circa drie jaar in beslag zal nemen.

Lees meer over onderzoek naar post-diagnostische zorg.