Je favoriete muziek werkt het beste tegen pijn
Luisteren naar muziek uit je favoriete genre helpt het beste om pijn te verdragen. Dat blijkt uit onderzoek van Rotterdamse wetenschappers onder festivalgangers op Lowlands.
Luisteren naar muziek uit je favoriete genre helpt het beste om pijn te verdragen. Dat blijkt uit onderzoek van Rotterdamse wetenschappers onder festivalgangers op Lowlands.
Music makes the people come together is een project geïnitieerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest waarin wordt gezocht naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van muziek. Het orkest ziet bewijs dat muziek van invloed is op het sociaal, mentaal en fysiek welzijn van mensen, maar constateert dat de kennis daarover nog sterk gefragmenteerd is.
Muziek kan als medicijn helpen om pijn, angst en verwarring te voorkomen rondom een operatie. Die medische magie van muziek wordt bij het Erasmus MC onderzocht door een groep van vijf arts-onderzoekers. Tijdens De Nacht van NTR spreken we daarover met een van die onderzoekers, Thomas Dirven.
Er is een nieuwe richtlijn beschikbaar voor het gebruik van muziek als medicijn voor, tijdens en na operaties. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat muziek stress, angst en pijn kan verminderen bij patiënten die een operatie ondergaan. Muziek kan ook het herstel na de operatie bevorderen en de behoefte aan pijnmedicatie verminderen. Met deze richtlijn kan de kwaliteit van zorg voor patiënten nog verder verbeteren.
Erasmus MC’ers Clair Enthoven (kinder- en jeugdspsychiatrie) en Emy van der Valk Bouman en Antonia Becker (Muziek als Medicijn) deden afgelopen weekend onderzoek op muziekfestival Lowlands. Op het Lowlands Science terrein werden bezoekers getest op kennis over anticonceptie en werd onderzocht met welk genre muziek zij het beste pijn kunnen verdragen.
Artsen weten dat de taalfunctie vaak achteruitgaat na wakkere hersenoperaties. De onderzoekers wilden daarom weten of de taalfunctie bij iemand met een muzikale achtergrond achteruitgaat na een wakkere hersenoperatie. Dit onderzochten de onderzoekers bij 46 patiënten. Het blijkt dat een muzikale achtergrond de manier waarop iemand iets uitspreekt (fonologie) beschermt na een wakkere hersenoperatie.
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek.
Onderzoekster en arts Ellaha Kakar deelt haar ervaringen en bevindingen over angst, pijn en stress bij operaties en wat muziek hierbij kan doen. Dit doet zij in de podcast Pioniers van de vooruitgang met Folkert Oosting. Ze vertelt onder andere waarom ze zo’n passie heeft voor onderzoek en hoe het is om te pionieren op dit (relatief-) onbekende terrein. In de podcast vertelt Ellaha ook meer over het gepubliceerde artikel in Open Heart Journal van BMJ.
Een leuk artikel over het werk van MAM in het blad Plus Magazine van februari 2021.
Prof. dr. Jeekel werd uitgebreid geïnterviewd door journaliste Heleen Croonen voor het blad Plus Magazine, dat zowel in hard copy als online verschijnt. Het artikel schetst een goed beeld van het werk van onze onderzoekers. Het artikel is volledig te lezen in het februarinummer van Plus Online en via onderstaande knop.
Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruiken 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Circa 1 op de 15 mensen die tijdens een operatie deze middelen krijgt toegediend wordt chronisch gebruiker. Ons onderzoek toont aan dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen minder pijnmedicatie nodig hebben.