Muziek als medische behandeling verdient een grotere plaats in de gezondheidszorg. Het Muziek als Medicijn-team stelt op wetenschappelijke basis vast waar en wanneer muziek effect heeft op de patiënt en stimuleert de toepassing van muziek als medicijn. Een nieuwe richtlijn om muziek ook op de operatiekamer toe te dienen is al in de maak.

Klik hier voor onze introductievideo.

Een koptelefoon voor iedere operatiepatiënt?

Steeds meer wetenschappelijk bewijs toont aan dat muziek voor, tijdens en na operaties significante voordelen heeft.

Lees het artikel op Clique Media

Benoeming

Initiatiefnemer en oprichter van Muziek als Medicijn, prof. dr. Hans Jeekel van het Erasmus MC, is 23 november jl. benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) vanwege zijn verdiensten als chirurg en fantastische inzet voor de heelkunde in Nederland. Voorzitter van de NVvH, prof. dr. H. Jaap Bonjer verraste hem deze mooie erkenning tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Bekijk het fragment hier

Implementatie Muziek als Medicijn

Muziek zal nu als wetenschappelijk bewezen behandeling kunnen worden ingevoerd bij alle operaties. In deze tweede fase, de implementatie, wordt onderzocht wat de obstakels, logistieke en praktische implicaties zijn bij patiënten, specialisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen bij het introduceren van recorded muziek rondom operatieve ingrepen.

Lees meer

Prof. dr. Hans Jeekel over Muziek als Medicijn

Oprichter Prof. dr. Hans Jeekel vertelt in deze video waar Muziek als Medicijn voor staat en waarom muziek zo’n krachtig middel is bij patiëntenzorg.

Bekijk de video

Francis van Broekhuizen

Muziek als Medicijn kan met trots melden dat Francis van Broekhuizen zich in zal zetten als ambassadrice voor Muziek als Medicijn: "Dat muziek helend kan werken weet ik al jaren! Dat er vanuit het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de helende werking van muziek, is voor mij het bewijs dat muziek heel belangrijk is.", aldus Francis. "Als operazangeres en liefhebber van klassieke, maar ook andere soorten muziek juich dit van harte toe en zet ik mij er graag voor in!"

Lees meer over Francis’ motivatie

Podcast over Muziek als Medicijn

Onderzoekster en arts Ellaha Kakar deelt haar ervaringen en bevindingen over angst, pijn en stress bij operaties en wat muziek hierbij kan doen. Dit doet zij in de podcast Pioniers van de vooruitgang met Folkert Oosting. Ze vertelt onder andere waarom ze zo’n passie heeft voor onderzoek en hoe het is om te pionieren op dit (relatief-) onbekende terrein. In de podcast vertelt Ellaha ook meer over het gepubliceerde artikel in Open Heart Journal van BMJ.

Luister naar de podcast