Muziek als behandeling blijkt een grotere plaats in de gezondheidszorg te verdienen. Het Muziek als Medicijn Fonds wil op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft op de patiënt en de toepassing ervan stimuleren.

Klik hier voor onze introductie video.

Een koptelefoon voor iedere operatiepatiënt?

Steeds meer wetenschappelijk bewijs toont aan dat muziek rondom operaties significante voordelen heeft. Een nieuwe richtlijn om muziek op de operatiekamer toe te dienen is al in de maak. “Muziek is een duurzame behandeling zonder bijwerkingen.”

Lees het artikel op Clique Media

Gezonde vrijwilligers gezocht

Muziek als Medicijn en afdeling Pijngeneeskunde van het Erasmus MC zoeken gezonde vrijwilligers voor een bijzonder experiment. Onder toeziend oog van de onderzoeksgroep zullen de vrijwilligers zichzelf steeds een beetje meer pijn doen om te kijken of ze pijnprikkels beter verdragen als ze naar hun favoriete muziek luisteren.

Lees meer over dit onderzoek

Implementatie Muziek als Medicijn

Muziek zal nu als wetenschappelijk bewezen behandeling kunnen worden ingevoerd bij alle operaties. In deze tweede fase, de implementatie, wordt onderzocht wat de obstakels, logistieke en praktische implicaties zijn bij patiënten, specialisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen bij het introduceren van recorded muziek rondom operatieve ingrepen.

Lees meer

Prof. dr. Hans Jeekel over Muziek als Medicijn

Oprichter Prof. dr. Hans Jeekel vertelt in deze video waar Muziek als Medicijn voor staat en waarom muziek zo’n krachtig middel is bij patiëntenzorg.

Bekijk de video

Francis van Broekhuizen

Muziek als Medicijn kan met trots melden dat Francis van Broekhuizen zich in zal zetten als ambassadrice voor Muziek als Medicijn: "Dat muziek helend kan werken weet ik al jaren! Dat er vanuit het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de helende werking van muziek, is voor mij het bewijs dat muziek heel belangrijk is.", aldus Francis. "Als operazangeres en liefhebber van klassieke, maar ook andere soorten muziek juich dit van harte toe en zet ik mij er graag voor in!"

Lees meer over Francis’ motivatie

Podcast over Muziek als Medicijn

Onderzoekster en arts Ellaha Kakar deelt haar ervaringen en bevindingen over angst, pijn en stress bij operaties en wat muziek hierbij kan doen. Dit doet zij in de podcast Pioniers van de vooruitgang met Folkert Oosting. Ze vertelt onder andere waarom ze zo’n passie heeft voor onderzoek en hoe het is om te pionieren op dit (relatief-) onbekende terrein. In de podcast vertelt Ellaha ook meer over het gepubliceerde artikel in Open Heart Journal van BMJ.

Luister naar de podcast