Muziek als behandeling blijkt een grotere plaats in de gezondheidszorg te verdienen. Het Muziek als Medicijn Fonds wil op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft op de patiënt en de toepassing ervan stimuleren.

Klik hier voor onze introductie video.

Francis van Broekhuizen

Muziek als Medicijn kan met trots melden dat Francis van Broekhuizen zich in zal zetten als ambassadrice voor Muziek als Medicijn: "Dat muziek helend kan werken weet ik al jaren! Dat er vanuit het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de helende werking van muziek, is voor mij het bewijs dat muziek heel belangrijk is.", aldus Francis. "Als operazangeres en liefhebber van klassieke, maar ook andere soorten muziek juich dit van harte toe en zet ik mij er graag voor in!"

Lees meer over Francis’ motivatie

Prof. dr. Hans Jeekel over Muziek als Medicijn

Oprichter Prof. dr. Hans Jeekel vertelt in deze video waar Muziek als Medicijn voor staat en waarom muziek zo’n krachtig middel is bij patiëntenzorg.

Bekijk de video

Implementatie Muziek als Medicijn

Muziek zal nu als wetenschappelijk bewezen behandeling kunnen worden ingevoerd bij alle operaties. In deze tweede fase, de implementatie, wordt onderzocht wat de obstakels, logistieke en praktische implicaties zijn bij patiënten, specialisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen bij het introduceren van recorded muziek rondom operatieve ingrepen.

Lees meer

Muziek helpt tegen verslaving aan pijnstillers

Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruiken 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Circa 1 op de 15 mensen die tijdens een operatie deze middelen krijgt toegediend wordt chronisch gebruiker. Ons onderzoek toont aan dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen minder pijnmedicatie nodig hebben.

Lees meer

Podcast over Muziek als Medicijn

Onderzoekster en arts Ellaha Kakar deelt haar ervaringen en bevindingen over angst, pijn en stress bij operaties en wat muziek hierbij kan doen. Dit doet zij in de podcast Pioniers van de vooruitgang met Folkert Oosting. Ze vertelt onder andere waarom ze zo’n passie heeft voor onderzoek en hoe het is om te pionieren op dit (relatief-) onbekende terrein. In de podcast vertelt Ellaha ook meer over het gepubliceerde artikel in Open Heart Journal van BMJ.

Luister naar de podcast