Over Muziek als Medicijn
Het Muziek als Medicijn Fonds wil op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft en de toepassing ervan stimuleren.
Het Muziek als Medicijn Fonds wil op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft en de toepassing ervan stimuleren.
Hoe mooi zou het zijn als frequente complicaties bij operaties, zoals angst, stress en pijn, met muziek worden verminderd en zo het welzijn van de patiënt wordt bevorderd?
De Muziek als Medicijn groep (MAM) beoogt de zorg voor patiënten te verbeteren door muziek als innovatieve, evidence based behandeling in de gezondheidszorg te implementeren. Muziek als nieuwe, duurzame behandelingsvorm kent geen bijwerkingen en kan preventief en kostenbesparend werken. De goede toegankelijkheid van muziek in combinatie met minimale kosten maakt een brede toepassing mogelijk in de gezondheidszorg.
Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Muziek zorgt ervoor dat patiënten minder stress en angst ervaren. Onderzoek toont bovendien aan dat het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie en voelen zij zich beter na het ontwaken uit de narcose.
Muziek wordt in het algemeen als prettig ervaren, het is een duurzame behandelingsvorm, kent geen bijwerkingen en is goedkoop. De missie van het Muziek als Medicijn Fonds is dan ook om muziek een vaste plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg.
Oprichter van Muziek als Medicijn Prof. dr. Hans Jeekel was hoofd van de afdeling chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum en deed veel wetenschappelijk onderzoek.
Als pianist was hij ook altijd bezig met muziek en zijn afscheidsrede droeg de titel “Zit er nog muziek in chirurgie?”. In 2012 vatte hij het plan op te onderzoeken of muziek een plaats verdient binnen de reguliere gezondheidzorg.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Muziek als Medicijn Fonds?
Klik dan hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Een behandeling wordt niet zomaar toegelaten in de gezondheidszorg. Daarvoor is wetenschappelijk bewijs nodig. Het Muziek als Medicijn Fonds doet daarom kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek en wil daarmee bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over de werking en toepassing van muziek.
Verschillende onderzoeken zijn inmiddels afgerond, zoals een onderzoek naar muziekinterventies vóór en tijdens operaties bij kinderen tussen 0 en 3 jaar. Dit onderzoek keek naar effecten van muziek vóór en tijdens een operatie bij kinderen, die een veelvoorkomende chirurgische ingreep ondergingen, zoals een liesbreuk operatie.
Ook is in een systematische review en meta-analyse gekeken naar het effect van muziek op angst en pijn bij volwassenen die een operatie ondergaan. In totaal zijn meer dan 80 studies geïncludeerd in deze meta-analyse. Er worden positieve effecten gevonden van muziek op angst en pijn bij volwassenen, zowel vóór, tijdens, als na de operatie. De resultaten zijn verwerkt in een wetenschappelijk verslag en inmiddels gepubliceerd in het vooraanstaand medisch tijdschrift BMJ Open Heart Journal.
Bekijk hier welke onderzoeksprojecten nog meer lopen bij Muziek als Medicijn