Huidige onderzoekers
Over Antonia
Antonia Becker studeerde geneeskunde in Frankfurt am Main.
Tijdens haar studie ontdekte ze haar interesse in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Momenteel onderzoekt ze binnen het ErasMusicLab het effect van verschillende soorten (live) muziek en de invloed van persoonlijke kenmerken hierop.
Over Emy
Emy van der Valk Bouman studeerde geneeskunde in Utrecht en werkte als arts-assistent chirurgie in het St. Antonius ziekenhuis.
Tijdens haar studie en eerste baan was zij vaak verbaasd over patiënten die bang en gestrest de operatiekamer binnen kwamen en die zonder afleiding de narcose of operatie ondergingen. Gecombineerd met een interesse voor medisch wetenschappelijk onderzoek is zij gemotiveerd dat ze bij MAM de gezondheidszorg voor patiënten kan gaan verbeteren met muziek. Binnen het ErasMusicLab onderzoekt zij welke muziek voor welke patiënt geschikt is.
Over Jorrit
Jorrit Verhoeven studeerde geneeskunde in Leiden en werkte als arts-assistent op de IC’s van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp en het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Hij zicht zich binnen MAM op de MU-PRIOR studie.
Over Thomas
Thomas Dirven studeerde geneeskunde in Utrecht en werkte aan de MChopin studie naar het effect van muziek bij ouderen met een gebroken heup.
Over Roos
Roos Geensen studeerde geneeskunde in Rotterdam en werkte als arts-assistent in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zij richt zich op de BIG Five studie.
Over Jetske
Jetske Stoop BSc is tijdens haar bachelor Geneeskunde in Rotterdam betrokken geraakt bij Muziek als Medicijn vanwege haar passie voor muziek en nieuwsgierigheid naar medisch-wetenschappelijk onderzoek. Na haar master Clinical Research zet zij met extra motivatie haar projecten voort met een promotietraject bij MaM. Hierbij richt zij zich op muziek en de BIG-5 complicaties in de praktijk en runt zij de DREAMERS-trial: het onderzoek naar het effect van muziek op slaapkwaliteit rondom een operatie.
Oud-onderzoekers
Dr. Ryan Billar
Samenvatting proefschrift
Het proefschrift Van Ryan Billar beschrijft de mogelijke genetische rol bij het ontstaan van pectus excavatum (PE). We ontdekten dat het familiair voorkomen van pectus excavatum, aangeboren hartafwijkingen, genetische aandoeningen, of de eerste presentatie van PE bij patiënten < 10 jaar oud de kans vergroot dat een genetische variant aanwezig is bij patiënten met pectus excavatum. Met deze informatie hebben we een klinisch hulpmiddel gemaakt voor het identificeren van PE-patiënten die baat kunnen hebben bij een genetisch consult. Daarnaast onderzoekt dit proefschrift de functionele uitkomsten van PE-patiënten die een chirurgische correctie hebben ondergaan via de Nuss-procedure. We vonden geen veranderingen in functionele cardiopulmonale metingen bij patiënten met PE na de Nuss-procedure. Bovendien onderzoekt dit proefschrift de impact van muziekinterventies, niet alleen bij deze specifieke patiëntengroep, maar ook in de context van andere thoraxchirurgische ingrepen en bij gezonde proefpersonen. We ontdekten dat muziek angst en pijn kan verminderen bij patiënten die een openhartoperatie ondergaan. Naar het proefschrift van Ryan Billar.
Dr. Pablo Kappen
Samenvatting proefschrift
Het proefschrift van Pablo Kappen onderzoekt het effect van muziek en muzikaliteit tijdens hersenoperaties. Het eerste deel van dit proefschrift beoordeelt het mogelijk voorkomende effect van muziek op het delier na een hersenoperatie. Eerst beschrijven we de definitie van delier in de neurochirurgische literatuur, aangezien delier een moeilijk en onderbelicht onderwerp is in de neurochirurgische literatuur. We vatten de methode van diagnostiek samen, bespreken de factoren die bijdragen aan het ontstaan van delier en de impact op het herstel van neurochirurgische patiënten. Voordat we muziek toepassen in de kliniek, voeren we een studie uit waarin we kijken naar het effect van muziek in een experimentele setting. Dit deel van het proefschrift wordt afgesloten met de resultaten van de randomized controlled trial die onderzoekt of muziek delier kan voorkomen na hersenoperaties.
In het tweede deel van dit proefschrift verschuift de focus naar het behoud van muzikaliteit en taalfuncties rond wakkere hersenoperaties. Intra-operatieve mapping van taal zorgt niet voor volledig behoud met vaak tijdelijk verslechtering van taal na tumorresectie. Hierom evalueren wij het effect van muzikaliteit op taalherstel na wakkere glioomchirurgie in een cohortstudie. Tot slot wordt onderzocht of het haalbaar is en wat de extra waarde is van het in kaart brengen van muzikaliteit tijdens wakkere hersenoperaties.
Dr. Ellaha Kakar
Samenvatting proefschrift
In het proefschrift van Ellaha Kakar worden studies gerapporteerd over de klinische relevantie van de vijf meest voorkomende complicaties bij gehospitaliseerde patiënten; slaapverstoring bij kritisch zieken en delier bij neurochirurgische patiënten. Verder worden nieuwe studies naar de effecten van muziek bij gehospitaliseerde patiëntenpopulatie gepresenteerd en tenslotte worden de resultaten gerapporteerd van een implementatiestudie in een chirurgische setting waar de effectiviteit van muziekinterventie al sterk is onderbouwd, maar nog te weinig wordt gebruikt.
Dr. Victor Fu
Samenvatting proefschrift
In het proefschrift van Victor Fu werden de effecten van perioperatieve muziek op patiënten uitkomsten en chirurgische prestaties onderzocht. In het eerste deel, bestaande uit zes hoofdstukken, werd op de heilzame effecten van muziek op de patiënt geconcentreerd, mede met betrekking tot focuspunten van de huidige chirurgische standaard patiëntenzorg. In het tweede deel, bestaande uit vier hoofdstukken, werden de effecten van muziek op de chirurg geëvalueerd.
Dr. Rosalie Kühlmann
Samenvatting proefschrift
De studies in het proefschrift van Rosalie Kühlmann gaan voornamelijk over het werkingsmechanisme van muziekinterventies en het nut van muziek voor patiënten. Een muziek interventie wordt gezien als het gebruik van muziek met het doel een specifieke conditie te beïnvloeden. In dit proefschrift is dan ook gekeken of muziek kan zorgen voor minder angst en pijn rondom operatieve procedures.
Dr. Marianne van der Heyden
Samenvatting proefschrift
De studies in het proefschrift van Marianne van der Heijden betroffen verschillende patiëntengroepen: prematuur geboren kinderen opgenomen op de neonatologie intensive care unit (NICU), kinderen van 0 tot 18 jaar oud die een operatie ondergaan, jonge kinderen die met brandwonden in het ziekenhuis zijn opgenomen, en kinderen vanaf 3 jaar oud die pijnlijke procedures ondergaan op de spoedeisende hulp. De vraag ‘werkt muziek’ vereist een genuanceerd antwoord, maar de algemene conclusie van dit proefschrift is positief. Prematuur geboren baby’s die live muziektherapie kregen leken beter te slapen. Oudere kinderen met brandwonden en kinderen die rondom een operatie of tijdens een pijnlijke procedure muziek te horen kregen gaven zelf aan significant minder pijn en angst te ervaren. Bij kinderen jonger dan drie jaar oud konden we geen significant verschil in geobserveerde pijn en angst aantonen.