Onderzoek naar IC-remmers

De opbrengst van de campagne ‘We moeten doorgaan’ zal besteed worden aan onderzoek naar de werking van de IC-remmers, die de afgelopen jaren een revolutie hebben teweeggebracht bij de behandeling van kankerpatiënten.

Wat zijn  IC-remmers?

IC-remmers zijn immuun therapeutische medicijnen die erop gericht zijn ons immuunsysteem te versterken.

Waarom zijn deze remmers zo belangrijk?

Ons eigen immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers (denk aan bacteriën en virussen) of kwaadaardige (tumor)cellen. Op deze natuurlijke manier beschermt het lichaam zichzelf tegen kanker. Onze lymfoïde organen (onder andere de milt en de lymfeklieren) vormen de basis van het afweersysteem. Centraal in de afweer zijn T-cellen, die een tumorcel kunnen herkennen en doden.

Inmiddels weten we dat tumorcellen allerlei verschillende manieren hebben om ons afweersysteem te omzeilen of te onderdrukken. Als ons afweersysteem vervolgens niet in staat is om de tumorcel te doden, dan zullen deze tumorcellen zich ongecontroleerd vermeerderen en ontstaat de ziekte  kanker.

Eén van de ontsnappingsmechanismen die tumorcellen gebruiken is de aanmaak van zogenaamde checkpoint-moleculen. Deze checkpoint-moleculen zorgen ervoor dat T-cellen hun anti-tumoractiviteiten niet meer kunnen uitoefenen en de tumorcel niet kunnen doden.

IC-remmers zorgen ervoor dat de checkpoint-moleculen blokkeren, waardoor onze anti-tumor afweer juist weer versterkt wordt. De afgelopen jaren zijn veel kankerpatiënten hiermee succesvol behandeld.  Echter, ondanks de veelbelovende resultaten, reageert een nog groter deel van de kankerpatiënten niet op deze bestaande IC-remmers.

De opbrengst van de campagne ‘We moeten doorgaan‘ wordt besteed aan het verder ontrafelen van de werking van de IC-remmers; als we beter begrijpen waarom de IC-remmers bij een groot deel van de patiënten nog niet werkt, dan kunnen we ook stappen maken naar behandelingen die wél effectief zijn.

Ontdek meer van onze projecten

Onderzoek naar immuuntherapie

Met de opbrengst van de Maak Kanker Kansloos 2019 is onder andere een onderzoek over immuuntherapie, onder leiding van hoogleraar Reno Debets gefinancieerd.

Elektroden Microscoop

In 2018 werd er met de opbrengst van Maak Kanker Kansloos een elektronenmicroscoop aangeschaft. Met behulp van deze microscoop zijn er grote stappen gemaakt in het onderzoek naar therapie op maat.

Daniel den Hoed Awards

In 2014 werd de eerste Daniel den Hoed Award uitgereikt, ter ere van de 100ste verjaardag van de Daniel den Hoed Kliniek. Het Daniel den Hoed Fonds reikt deze prijs – ter waarde van € 250.000 – uit aan jonge, talentvolle, gepromoveerde onderzoekers.

Bekijk de Award winnaars