Muziek als Medicijn

Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten.

Muziek als Medicijn Fonds

Het Muziek als Medicijn Fonds steunt kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek en wil bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over de werking en toepassing van muziek.

Het positieve effect van muziek

Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Het maakt dat mensen minder stress en angst ervaren. Onderzoek toont aan dat het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie. Muziek wordt in het algemeen als prettig ervaren, het is een duurzame behandelingsvorm, kent geen bijwerkingen en is goedkoop. Het Muziek als Medicijn Fonds beoogt dan ook muziek een plaats te geven in de reguliere gezondheidszorg. Een behandeling wordt niet zomaar toegelaten in de gezondheidszorg. Daarvoor is wetenschappelijk bewijs nodig.

Hans Jeekel

Emeritus hoogleraar chirurgie Hans Jeekel - groot liefhebber van muziek - is de drijvende kracht achter het wetenschappelijk onderzoek naar Muziek als Medicijn.

Lees meer

Het onderzoek van professor Jeekel

De initiatiefnemer van Muziek als Medicijn is Hans Jeekel, emeritus hoogleraar chirurgie. Jeekel, verbonden aan het Erasmus MC, heeft een bijzondere staat van dienst als behandelend arts en onderzoeker. Daarnaast is hij een liefhebber van muziek en speelt hij in zijn vrije tijd graag piano. Met een team van jonge onderzoekers zet hij zich in voor de implementatie van muziek in de gezondheidszorg. Het onderzoek van het team richt zich op pijnbestrijding bij kinderen, het effect van muziek op delier en muziek & dementie. Voor dit onderzoek is het Muziek als Medicijn Fonds volledig afhankelijk van schenkingen, legaten, nalatenschappen en donaties van particulieren en bedrijven.

Pien Bax-Engelsman

Wilt u meer weten over Muziek als Medicijn? Of overweegt u een donatie te doen? Neem gerust contact op 010 703 48 02 of mail pien@muziekalsmedicijn.nl

Lees meer