Welke muziek helpt jou er doorheen? Muziek op recept

Muziek als Medicijn op Lowlands 2023

Muziek als medicijn tegen angst, pijn en stress; dat klinkt als muziek in de oren. Toch is het niet te mooi om waar te zijn. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben namelijk aangetoond dat dit soort klachten afnemen als patiënten voor, tijdens en na een operatie naar hun favoriete muziek luisteren. Steeds meer ziekenhuizen maken daarom gebruik van muziek als medicijn.

Lowlands Science: met je hand in ijswater

Dit jaar staat de Muziek als Medicijn-onderzoeksgroep op Lowlands. Met een korte proef laat de onderzoeksgroep de bezoekers ervaren hoe muziek pijn kan verlichten. Tijdens de proef moeten de bezoekers een hand zo lang mogelijk in ijswater houden, nadat ze naar een bepaald muziekgenre hebben geluisterd. Na de proef krijgen de proefpersonen een playlist op recept mee naar huis die zij downloaden op hun telefoon.

Download hieronder jouw voorgeschreven recept:

Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Muziek zorgt ervoor dat patiënten minder stress en angst ervaren. Onderzoek toont bovendien aan dat het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie een positief effect heeft op het herstel na de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie en voelen zij zich beter na het ontwaken uit de narcose.

Ondanks het vele onderzoek in de afgelopen jaren is het exacte werkingsmechanisme van muziek nog niet bekend. Daarnaast is nog niet bekend welke muziek precies werkt voor welke persoon en in welke situatie.

Om deze reden heeft de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn recent het ‘ErasMusicLab’ opgericht. Het doel van het ErasMusicLab is om er net als bij chemische geneesmiddelen met onderzoek achter te komen welke muziek wanneer moet worden toegediend en in welke “dosering”. Een belangrijke samenwerking daarbij is met de onderzoeksgroep Rotterdam Popular Music Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Omdat zowel pijn als muziek verschillende dimensies hebben, versterkt deze combinatie van onderzoeksvelden uit de geneeskunde en de sociologie de inzichten in de werkingsmechanismen van muziek als medicijn. Met ons onderzoek op Lowlands hopen wij samen antwoord te geven op één van onze onderzoeksvragen, namelijk welk genre het beste werkt tegen pijn en hoe zich dit verhoudt tot persoonlijke voorkeuren.

Steun het onderzoek

De onderzoeksgroep Muziek als Medicijn is afhankelijk van donaties. Dat betekent dat alleen met jouw steun wij verder belangrijk onderzoek naar muziek als medicijn mogelijk kunnen maken.

Je kunt op verschillende manieren onderzoek naar muziek als medicijn steunen. Doe een directe eenmalige donatie of kijk voor andere manieren om te steunen op www.erasmusmcfoundation.nl.

Doe mee aan een onderzoek

Wij zoeken voor onze onderzoeken ook vrijwilligers om mee te doen aan verschillende experimenten. Bijvoorbeeld de MOSART-studie.

Om op de hoogte te blijven kan je je abonneren op onze nieuwsbrief.

Mocht je enthousiast zijn geworden door deelname aan ons experiment op Lowlands en nu al mee willen doen aan ander onderzoek van het ErasMusicLab, dan kan je ook direct een mailtje sturen naar erasmusiclab@gmail.com.

Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? In de sketch willen Donnie en Chelsey elkaar niet vergeten.

Bekijk hier de aflevering over muziek als medicijn van het Klokhuis. 

Kijk voor een algemeen advies over het gebruik van muziek als medicijn op jouw doktersrecept. Je kunt dit gebruiken als je bijvoorbeeld naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis moet.

Er is recent een richtlijn met adviezen voor artsen of muziek rondom de operatie gepubliceerd. In deze vier richtlijnmodules wordt de toegevoegde waarde beschreven van perioperatieve, preoperatieve, intraoperatieve en postoperatieve muziek bij volwassen patiënten die onder narcose een operatie ondergaan. Goed is te weten dat deze richtlijn gaat over het luisteren naar opgenomen muziek en niet over muziektherapie of live muziek.

Bekijk hier alle stappen van de richtlijn.

Up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rond Muziek als Medicijn?

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met Muziek als Medicijn Erasmus MC via: