De onderzoeksgroep Muziek als Medicijn beoogt muziek als innovatieve, ‘evidence based’ behandeling binnen èn buiten de gezondheidszorg een plaats te geven. Muziek als duurzame behandelingsvorm kent geen bijwerkingen. De goede toegankelijkheid van muziek in combinatie met minimale kosten maakt een brede toepassing mogelijk en kan kostenbesparend werken.
Door het uitvoeren van systematische literatuuranalyses en kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek draagt de onderzoeksgroep bij aan de wetenschappelijke kennis over de werking en de toepassing van muziek.
Meer informatie
Wilt u meer weten over Muziek als Medicijn of overweegt u een schenking aan onderzoek? Neem dan contact op per email info@muziekalsmedicijn.nl of telefonisch met Fryke Wouda Kuipers, tel.: 06 – 1778 1999.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Muziek als Medicijn? Klik dan hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief.
Hoe werkt muziek als medicijn?
Muziek is een instrument in de zorg voor behandeling van patiënten. Muziek zorgt ervoor dat patiënten minder pijn, stress en angst ervaren. Bovendien wezijn er aanwijzingen, dat muziek positief werkt op slaapstoornis en delier. Onderzoek toont bovendien aan, dat na het luisteren naar muziek (met een koptelefoon) rond een operatie patiënten minder behoefte hebben aan pijnmedicatie.
Ondanks het vele onderzoek in de afgelopen jaren is het exacte werkingsmechanisme van muziek nog niet bekend. Daarnaast is nog niet helemaal bekend welke muziek het beste werkt voor welke persoon en in welke situatie.
Om deze reden heeft de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn het ‘ErasMusicLab’ opgericht. Het doel van het ErasMusicLab is om te vinden welke muziek wanneer het best kan worden toegediend en in welke “dosering”: net als bij een medicijn.
Daarbij wordt onder meer samengewerkt met sociologen van het Erasmus Universiteit.
Maak onderzoek met ons mogelijk
Steun het onderzoek
De onderzoeksgroep Muziek als Medicijn is afhankelijk van donaties. Dat betekent dat alleen met jouw steun wij verder belangrijk onderzoek naar muziek als medicijn mogelijk kunnen maken.
Je kunt op verschillende manieren onderzoek naar muziek als medicijn steunen. Doe een directe eenmalige donatie of kijk voor andere manieren om te steunen op www.erasmusmcfoundation.nl.
Doe mee aan een onderzoek
Wij zoeken voor onze onderzoeken ook vrijwilligers om mee te doen aan verschillende experimenten. Bijvoorbeeld de MOSART-studie.
Om op de hoogte te blijven kan je je abonneren op onze nieuwsbrief.
Het Klokhuis: Muziek als Medicijn
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? In de sketch willen Donnie en Chelsey elkaar niet vergeten.
Bekijk hier de aflevering over muziek als medicijn van het Klokhuis.
Hoe gebruik ik muziek als medicijn?
Er is een richtlijn met adviezen voor artsen over muziek rondom de operatie gepubliceerd. In deze vier richtlijnmodules wordt de toegevoegde waarde beschreven van muziek rond, voor, tijdens en na een operatie bij volwassen patiënten. Het is goed te weten, dat deze richtlijn gaat over het luisteren naar opgenomen muziek en niet over muziektherapie of live muziek.
Up-to-date blijven van alle ontwikkelingen rond Muziek als Medicijn?
Steun ons
Het onderzoek naar Muziek als Medicijn is alleen mogelijk dankzij al onze donateurs. Wilt u ook ons onderzoek steunen? Bekijk welke mogelijkheden er zijn om ons onderzoek te steunen.