IMPECT-Studie

Intervent. with Music in Pect. Excav. Treatment

Ryan Billar

Vanuit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is door arts-onderzoeker Ryan Billar een multicenter randomised controlled trial opgezet.

Interventies met muziek rondom pectus excavatum

MAM heeft het hoogste bewijs gevonden dat het gebruik van recorded muziek (muziek via een koptelefoon) rondom operaties bij volwassenen leidt tot minder pijn en angst. Deze bewijzen zijn gevonden bij volwassenen, maar nog niet bij kinderen.

Met de IMPECT-studie bestuderen de onderzoekers het effect van muziek op pijn en angst rondom een operatie bij adolescenten, van 12 tot en met 18 jaar, met een aangeboren afwijking aan de borstkas: de pectus excavatum (PE). Behandeling van deze afwijking vindt plaats via een operatie. Voorafgaand aan de operatie hebben veel patiënten te maken met angst en stress. Na de operatie is er sprake van veel pijn, ondanks maximale pijnstilling. Een aanvullende interventie die pijnverlichting kan geven, is dus wenselijk. MAM heeft inmiddels bewezen dat muziek rondom operaties bij volwassen leidt tot significant minder pijn en angst. Dit verwachten de onderzoekers nu ook te bewijzen bij de adolescenten in dit onderzoek.

Projectfinanciering:

Dit onderzoek is reeds volledig gefinancierd.

Wel kunt u ons helpen onze andere projecten te verwezenlijken. Voor de financiering is MAM volledig afhankelijk van externe bijdragen.

Doneer nu voor onderzoek naar muziek als medicijn.

Het onderzoek

Vanuit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is door arts-onderzoeker Ryan Billar een multicenter randomised controlled trial opgezet. Ryan onderzocht het effect van muziekinterventies bij de pijnlijke ingreep bij de correctie van een zgn trechterborst bij kinderen (12-18 jaar) op pijn, angst, medicatiegebruik en kwaliteit van leven.

Ryan deed dit in samenwerking met het Haagse Juliana-ziekenhuis (HAGA), het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam (AMC) en het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen waarbij het effect van muziek rondom deze ‘pectus excavatum’-correcties werd onderzocht. Daarvoor waren 170 patiënten nodig.

Op 17 april 2024 is Ryan gepromoveerd. Lees hier zijn digitale proefschrift ‘Pediatric thoracic surgery and music interventions’. Gebruik daarvoor het volgende wachtwoord: pectusexcavatum2024.

Wij hebben een randomized controlled trial (RCT) uitgevoerd met muziek, de CRESCENDO trial. Bij een RCT worden proefpersonen aselect over minstens twee groepen verspreid om externe variabelen evenredig te verdelen en systematisch verschillen tegen te vaan (randomisatie). Hierin hebben wij gekeken naar of muziek de pijntolerantie kan vergroten bij gezonde volwassen proefpersonen. Hoe hebben wij dat precies gedaan? Alle proefpersonen werden blootgesteld aan elektronische pijnstimuli, die toenamen in sterkte en waar de proefpersonen volledig de controle over hadden. Deze proefpersonen werden verdeeld in twee groepen: een muziekgroep en een controlegroep. Wat was nu het effect van de muziek? Als wij kijken naar alle proefpersonen die goed de instructies hebben opgevolgd, zien wij dat muziek de pijntolerantie inderdaad vergroot.

Verder hebben wij binnen de thoraxchirurgie een meta-analyse uitgevoerd naar het effect van muziek rondom de operatie bij patienten die een open hart operatie ondergaan. Een meta-analyse is een onderzoek naar al bestaande studies over een bepaald onderzoek. Hierin zien wij dat muziek angst en pijn verlaagt.

Tot slot hebben wij een grote randomized controlled trial uitgevoerd vanuit het het Erasmus MC te Rotterdam,in samenwerking met het AMC te Amsterdam, het Haga Ziekenhuis te Den Haag en ZNA te Antwerpen: de IMPECT trial. Daarin hebben wij geprobeerd te onderzoeken wat het effect van muziek op angst en pijn bij kinderen / adolescenten is, die de Nuss procedure ondergaan. Dit is een zeer pijnlijke operatie om een trechterborst, een aangeboren borstkasafwijking, te herstellen. De studie heeft 2 jaar lang stilgestaan vanwege COVID, waardoor de studie nog steeds loopt. Wij hopen eind 2025 de resultaten te kunnen publiceren.

Pectus excavatum

De studie onderzoekt het effect van muziek op pijn en angst rondom een operatie bij adolescenten met ectus excavatum, ofwel de trechterborst.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Bekijk hier welke onderzoeksprojecten nog meer lopen bij Muziek als Medicijn

Lees meer