Improve-studie

Implementation of Music intervention in the PeRiOperatiVe standard carE

Resultaten van de IMPROVE-studie

Perioperatieve muziek kan een gunstig effect hebben op postoperatieve pijn, angst, de behoefte aan opioïden (pijnstilling) en de fysieke stressreactie op de operatie. Het doel was om de effecten van intraoperatieve muziek tijdens algehele anesthesie te beoordelen bij patiënten die een operatie voor slokdarmkanker ondergingen.

Lees hier het gehele wetenschappelijke artikel over de IMPROVE-studie. 

Wat zijn praktische obstakels van muziek bij operaties?

Voor het eerst zal muziek nu als wetenschappelijk bewezen behandeling kunnen worden ingevoerd bij alle operaties.
In fase 2 van de implementatie studie gingen de onderzoekers met een team van betrokkenen bij de periopatieve zorg (één chirurg, één anesthesioloog, één verpleegkundige etc.) in het IJsselland Ziekenhuis een op maat gemaakte strategie ontwikkelen op basis van de barrières die in de eerste fase zijn gevonden.

De strategie werd structureel opgebouwd op basis van de huidige literatuur over implementatie en hoe deze barrières aangepakt moeten worden. Als voorbeeld: indien een barrière is dat kennis over de muziekinterventie onvoldoende is zal een strategie zijn om structureel les te geven over de effecten van muziek. In dit proces maakten de onderzoekers ook een plan hoe zij het proces konden evalueren; hoe ging het met de implementatie? Hoe konden de onderzoekers deze verbeteren?

De onderzoeksfase besloeg 2 jaar. In de fase erna werd het ziekenhuis-breed bij operaties ingezet bij het Erasmus MC en bij andere ziekenhuizen in Nederland. Bij dit laatste proces was begeleiding vanuit het MAM-team essentieel. Ook daarna zal het MAM-team betrokken blijven bij het oplossen van knelpunten en meedenken over oplossingen.

Er is een richtlijn ontwikkeld over de toepassing van muziek bij alle operaties in Nederland in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Anesthesie, Geriatrie en Intensive Care Geneeskunde op basis van het hoogste bewijs, level-1 evidence, dat door de MAM projectgroep is gevonden.

Ellaha Kakar

Ellaha heeft onlangs een presentatie gehouden over haar studies. Klik hier om deze te bekijken.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Bekijk hier welke onderzoeksprojecten nog meer lopen bij Muziek als Medicijn

Lees meer

Muziek voor de operatie

Door naar muziek te luisteren kunnen patiënten rustiger worden voordat zij een operatie ondergaan.