IMPECT-Studie

Intervent. with Music in Pect. Excav. Treatment

Ryan Billar

Vanuit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is door arts-onderzoeker Ryan Billar een multicenter randomised controlled trial opgezet.

Interventies met muziek rondom pectus excavatum

MAM heeft het hoogste bewijs gevonden dat het gebruik van recorded muziek (muziek via een koptelefoon) rondom operaties bij volwassenen leidt tot minder pijn en angst. Deze bewijzen zijn gevonden bij volwassenen, maar nog niet bij kinderen.

Met de IMPECT-studie bestuderen de onderzoekers het effect van muziek op pijn en angst rondom een operatie bij adolescenten, van 12 tot en met 18 jaar, met een aangeboren afwijking aan de borstkas: de pectus excavatum (PE). Behandeling van deze afwijking vindt plaats via een operatie. Voorafgaand aan de operatie hebben veel patiënten te maken met angst en stress. Na de operatie is er sprake van veel pijn, ondanks maximale pijnstilling. Een aanvullende interventie die pijnverlichting kan geven, is dus wenselijk. MAM heeft inmiddels bewezen dat muziek rondom operaties bij volwassen leidt tot significant minder pijn en angst. Dit verwachten de onderzoekers nu ook te bewijzen bij de adolescenten in dit onderzoek.

Projectfinanciering:

Dit onderzoek is reeds volledig gefinancierd.

Wel kunt u ons helpen onze andere projecten te verwezenlijken. Voor de financiering is MAM volledig afhankelijk van externe bijdragen.

Doneer nu voor onderzoek naar muziek als medicijn.

Het onderzoek

Vanuit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is door arts-onderzoeker Ryan Billar een multicenter randomised controlled trial opgezet. Ryan onderzoekt het effect van muziekinterventies bij de pijnlijke ingreep bij de correctie van een zgn trechterborst bij kinderen (12-18 jaar) op pijn, angst, medicatiegebruik en kwaliteit van leven.

Ryan doet dit in samenwerking met het Haagse Juliana-ziekenhuis (HAGA), het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam (AMC) en het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen waarbij het effect van muziek rondom deze ‘pectus excavatum’-correcties wordt onderzocht. Daarvoor zijn 170 patiënten nodig.

Pectus excavatum

De studie onderzoekt het effect van muziek op pijn en angst rondom een operatie bij adolescenten met ectus excavatum, ofwel de trechterborst.