Erasmus kleurt rood

Het Erasmus MC roept op om afstand te houden

De gevel van het Erasmus MC kleurde in de week van 26 oktober rood. De boodschap? Houd 1,5 meter afstand van elkaar, en help de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Want ook voor kankerpatiënten is het van belang dat de zorg door kan gaan en dat zij terecht kunnen in het ziekenhuis.

Coronavirus grote impact op oncologische zorg

Het coronavirus heeft de afgelopen maanden een enorme impact gehad op de zorg. Ook de oncologische zorg heeft moeten wijken voor het virus: de uitbraak heeft geleid tot wel 65.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis voor oncologische zorgvragen. Dit is 14% van het totaal aantal verwijzingen per jaar. ⁠

Alhoewel niet alle vormen van kanker direct levensbedreigend zijn en uitstel dus niet directe gevolgen voor de gezondheid hoeft te hebben, zal een achterstand van verwijzingen ingelopen moeten worden om negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen.⁠

In ziekenhuizen is het aantal oncologiepatiënten na de corona-uitbraak met bijna de helft afgenomen. De meest urgente zorg heeft wel plaatsgevonden. De verwijzingen en behandelingen voor mensen met kanker zijn tijdens de corona-uitbraak wel minder hard terug gelopen dan voor andere diagnoses.⁠

Ook kankeronderzoek leidt onder het coronavirus

De schade van het coronavirus is niet alleen terug te zien aan de achterstand van verwijzingen voor oncologische vragen; een groot deel van de wetenschappelijke onderzoeken naar kanker loopt vertraging op vanwege corona. ⁠

Bij het Daniel den Hoed Fonds blijven wij met ons team dag in dag uit keihard werken aan een toekomst zonder kanker. Ons doel is dat iedere patiënt een unieke behandeling op maat krijgt, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke resultaten. Want iedereen is anders. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek cruciaal. ⁠

Help jij ons in onze strijd om kanker kansloos te maken? Je kunt op verschillende manieren helpen. Samen maken we kanker kansloos!