Een update van onderzoeker Jurjen Versluis, winnaar Daniel den Hoed Award 2019 “Wat we hier doen verandert levens overal”

Jurjen Versluis in USA

Jurjen Versluis heeft, dankzij de Daniel den Hoed Award 2019, een jaar gewerkt bij het Dana-Farber Harvard Cancer Center in Boston, USA. Dit geeft hem een uniek kijkje in de keuken van een wereldwijd vooraanstaand centrum voor kankerzorg. Daarnaast biedt het vele mogelijkheden voor toekomstige samenwerking. Met behulp van nieuwe analysemethoden identificeert hij patiëntengroepen met acute myeloïde leukemie (AML) die een verhoogd risico hebben op ernstige complicaties.

Complex en innovatief risicomodel
Jurjen is verbonden aan de afdeling hematologie van het Erasmus MC en heeft in januari 2020 zijn opleiding tot Internist-hematoloog voltooid. Hij promoveerde in 2017 cum laude aan de Erasmus Universiteit op het onderwerp: “Allogene stamceltransplantatie bij patiënten met acute myeloïde leukemie – een toegespitste benadering”. Met de toekenning van de Daniel den Hoed Award zet hij dit onderzoek naar de toepassing van allogene stamceltransplantatie bij oudere patiënten voort. Hij ontwikkelt een innovatief en complex risicomodel dat artsen en patiënten helpt bij het maken van behandelingskeuzes tijdens het intensieve traject van de behandeling van een patiënt met acute myeloïde leukemie.

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Het is de meest voorkomende vorm van acute leukemie bij volwassenen. Oudere patiënten met AML hebben verhoogde afwijkingen in hun leukemiecellen. Deze geven na remissie (een periode waarin de ziekte weinig tot niet actief is) een grotere kans op opleving van de ziekte. Een behandeling met allogene stamceltransplantatie (alloSCT) vermindert de kans op zo’n opleving sterk. Maar alloSCT is ook een giftige behandeling, met soms kans op zogenaamde behandeling-gerelateerde sterfte.

Dr. Jurjen Versluis ontwikkelt in zijn onderzoek een nieuw voorspellend model. Hij gebruikt hiervoor onder andere kunstmatige intelligentie. Dit dynamisch risicomodel kan worden gebruikt voor effectievere ziektecontroles; patiënten die een hoog risico lopen op terugkomst van de ziekte kunnen dan extra onderzoeken en behandelingen krijgen op specifieke tijdstippen. Daarnaast kan dit model een rol spelen bij de indicatie voor alloSCT. Het risicomodel helpt artsen om die patiënten te identificeren die baat zullen hebben bij intensieve chemotherapie, alloSCT, of andere behandelingen. Wat uiteindelijk leidt tot verbetering van de kwaliteit van leven voor AML patiënten.