Daniel den Hoed Award 2020

Daniel den Hoed Award

In 2014 – het jaar dat we 100 jaar Daniel den Hoed vierden – werd de eerste Daniel den Hoed Award uitgereikt.

Lees meer over Daniel den Hoed

De Daniel den Hoed Award 2020 is toegekend aan dr. Emrah Balcioglu

Tumorcellen hebben mechanismen ontwikkeld om te vermijden dat ze door de afweercellen van de patiënt worden aangevallen en gedood. De eerste lichting immuuntherapie-medicijnen hebben voor een grote doorbraak gezorgd en blijken effectief bij patiënten waar eerder geen geschikte behandeling voorhanden was. Echter, bij het overgrote deel van de patiënten en tumoren werkt deze vorm van immuuntherapie nog niet. Het is nog onvoldoende duidelijk waarom niet.

Door gebruik te maken van een innovatief 3D model bestaande uit kankercellen én immuuncellen van patiënten, wil Balcioglu de infiltratie van immuuncellen in de tumor, hun verblijf én de anti-tumor activiteit real time monitoren. Dit onderzoek geeft inzicht in de directe interacties tussen de tumorcel en de afweercel; doel is de ontwikkeling van nieuwe manieren om tumoren gevoelig te maken voor immuuntherapie.

Emrah Balcioglu is werkzaam in het laboratorium van de Tumorimmunologie.

Het Daniel den Hoed Fonds reikt de award – ter waarde van € 250.000 – ieder jaar uit aan jonge, talentvolle, gepromoveerde onderzoekers in het Erasmus MC Kanker Instituut. In 2014 werd de allereerste Daniel den Hoed Award uitgereikt, ter ere van de 100ste verjaardag van de Daniel den Hoed Kliniek. De Daniel den Hoed Award wordt om en om uitgereikt aan een clinicus en aan een fundamenteel wetenschappelijk onderzoeker. De 2020 Award staat in het teken van fundamenteel onderzoek.

dr. Emrah Balcioglu

“It is an honour to have received the Daniel den Hoed Award. The award gives me the opportunity to make important steps in the improvement of the treatment of patients with cancer.”

Bekijk alle Daniel den Hoed Awards