Koninklijke onderscheiding voor Pieter Sonneveld

Voorzitter Wetenschappelijk Adviesraad (WAR) Daniel den Hoed Fonds

7 juli 2022

Op donderdag 23 juni is prof. dr. Pieter Sonneveld benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor het Erasmus MC Kanker Instituut, de patiënten met hematologische aandoeningen en de samenleving.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

Professor Sonneveld heeft zich onderscheiden door zijn enorme verdiensten voor patiënten met hematologische aandoeningen. Vooral op het gebied van de ziekte van Kahler (multipel myeloom). Hij heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen van de ziekte van Kahler, zoals autologe stamceltransplantatie en nieuwe medicijnen. Dankzij professor Sonneveld zijn onderzoek is de overlevingskans van een patiënt gestegen van 3 jaar naar meer dan 10 jaar.

Meest geciteerde wetenschapper

Professor Sonneveld gaf leiding aan een onderzoeksgroep op het hematologisch laboratorium in het Erasmus MC. Al zijn onderzoek is veel gepubliceerd in verschillende belangrijke, internationale tijdschriften. Deze onderzoeken zijn vaak geciteerd door collega wetenschappers. Dat maakt professor Sonneveld één van de meest geciteerde wetenschappers in Nederland.

Patiëntenzorg én bestuurlijke taken

Professor Sonneveld was tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden bezig met patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Momenteel is hij ook voorzitter van de wetenschappelijk advies raad (WAR) van het Daniel den Hoed Fonds.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 23 juni in het Erasmus MC ontving professor Sonneveld zijn onderscheiding van de burgemeester van Schiedam in het bijzijn van familie en collega’s. Het Daniel den Hoed Fonds wil professor Sonneveld van harte feliciteren met deze onderscheiding.