Big Five
Angst, stress, pijn, slaapontregeling en delirium
Angst, stress, pijn, slaapontregeling en delirium
Kan muziek de vijf meest frequente complicaties bij een ziekenhuisopname voorkomen? Het merendeel van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen krijgt te maken met de 5 volgende complicaties, “de Big Five“:
1. angst
2. stress
3. pijn
4. slaapontregeling
5. delirium, vooral bij patiënten ouder dan 65 jaar.
Muziek als Medicijn (MAM) wil muziek als preventieve behandeling inzetten om deze 5 problemen aan te pakken. De complicaties hebben immers een nadelig effect op de gezondheid. Muziek is een goedkope behandeling die geen bijwerkingen kent, duurzaam is, kosten kan besparen en het welzijn van de patiënt ten goede komt.
De eerste 4 complicaties komen voor bij het merendeel van de patiënten, van baby tot oudere. Delier, acute verwardheid, komt voor bij 15-85 % van de patiënten ouder dan 65 jaar. Dit betekent dat een belangrijk deel van de bevolking van jong tot oud geconfronteerd wordt met deze problemen. Bij 3-4 miljoen opnames per jaar in Nederland en 6-7 miljoen overige bezoeken aan het ziekenhuis betreft het dus een zeer grote groep mensen.
Streven naar bewustwording
De specialisten zijn zich veelal niet of onvoldoende bewust van deze vijf complicaties bij opname van hun patiënten: “die horen er nu eenmaal bij” is vaak de reactie hierop. In geen enkel land is een structureel beleid ten aanzien van deze problematiek. Alle 5 complicaties kunnen leiden tot andere complicaties. Voor de eerste 4 complicaties kan medicatie worden gegeven die echter bijwerkingen heeft. Voor delier bestaat geen behandeling. Het Big Five-project wil de ziekenhuiswereld bewust maken van deze 5 complicaties die bij bijna alle patiënten voorkomen bij opname in het ziekenhuis.
Muziek kan complicaties voorkomen
De Muziek als Medicijn-groep heeft het hoogste wetenschappelijke bewijs gevonden dat muziek de eerste drie complicaties kan voorkomen bij chirurgie. Er zijn aanwijzingen dat met muziek ook slaapontregeling en delier kunnen worden voorkomen. Bovendien kan het gebruik van pijnstillers na de operatie worden gereduceerd met muziek.
In het project zal worden onderzocht hoe vaak de complicaties precies voorkomen en zal de invloed van muziek bij complicaties worden onderzocht. Indien de resultaten ook bij deze patiëntengroep positief zijn kan muziek als preventieve behandeling worden ingezet bij alle ziekenhuis opnamen.
Roos en Jetske