Relacs

Kan muziek de behoefte aan verdovende en pijnstillende middelen verminderen?

Ellaha Kakar

Ellaha focust zich voor MAM op op implementatie strategieën bij de Relacs-studie en de Improve-studie.

Relacs-studie

Deze studie wordt gedaan op de intensive care afdeling van het Erasmus MC.
De omgeving van de intensive care maakt patiënten vatbaar voor verschillende stressfactoren. Op de IC krijgt de patiënt vaak te maken met angst, pijn, slaapstoornis, de kans op delier is groter en de bewegingsvrijheid is zeer beperkt. Dit leidt tot een hoger risico op complicaties en kans op een langer verblijf in het ziekenhuis.

Agitatie is een veel voorkomende reactie op rusteloosheid bij ernstig zieke patiënten. Dit komt dan ook veel voor bij patiënten op de IC. Toediening van verdovende en pijnstillende medicatie wordt vaak gekozen om agitatie te verminderen en zo het comfort van de patiënt te verbeteren. Helaas staan deze medicijnen bekend om hun negatieve effecten.

Wij stellen de hypothese dat dezelfde factoren waarop muziek positieve effecten heeft bij chirurgische patiënten, de hoeveelheid benodigde medicatie bij patiënten op de Intensive Care beïnvloeden.

Projectfinanciering

Voor de financiering is MAM volledig afhankelijk van externe bijdragen.

Het Erasmus MC draagt bij aan de indirecte kosten, maar kan dit bedrag niet uit de lopende begroting bekostigen. MAM is voor haar succes dus nog afhankelijk van derden.

Helpt u ons dit project te verwezenlijken? Doneer nu voor dit onderzoek. 

Doelstelling

Het hoofddoel van deze studie is te onderzoeken of muziek de behoefte aan verdovende en pijnstillende middelen kan verminderen. Dit zou verschillende lange termijn problemen zoals een verslaving aan verdovende middelen kunnen helpen voorkomen.

Relacs-studie

Ellaha Kakar & Folkert Oosting

Ellaha vertelde in een podcast meer over haar lopende projecten en Muziek als Medicijn.

Luister hier de podcast