Relacs

Kan muziek de behoefte aan verdovende en pijnstillende middelen verminderen?

REsuLt of music intervention on AnxietyĀ of Critically ill patientS

Ellaha Kakar

Ellaha focust zich voor MAM op op implementatie strategieƫn bij de Relacs-studie en de Improve-studie.

Relacs-studie

Deze studie wordt gedaan op de intensive care afdeling van het Erasmus MC.
De omgeving van de intensive care maakt patiƫnten vatbaar voor verschillende stressfactoren. Op de IC krijgt de patiƫnt vaak te maken met angst, pijn, slaapstoornis, de kans op delier is groter en de bewegingsvrijheid is zeer beperkt. Dit leidt tot een hoger risico op complicaties en kans op een langer verblijf in het ziekenhuis.

Agitatie (onrust) is een veel voorkomende reactie op rusteloosheid bij ernstig zieke patiƫnten. Dit komt dan ook veel voor bij patiƫnten op de IC. Toediening van verdovende en pijnstillende medicatie wordt vaak gekozen om agitatie te verminderen en zo het comfort van de patiƫnt te verbeteren. Helaas staan deze medicijnen bekend om hun negatieve effecten.

De onderzoekers stellen de hypothese dat dezelfde factoren waarop muziek positieve effecten heeft bij chirurgische patiĆ«nten, de hoeveelheid benodigde medicatie bij patiĆ«nten op de Intensive Care beĆÆnvloeden.

De data zijn inmiddels verzameld. Ellaha is nu bezig met de analyse hiervan.

Projectfinanciering

Voor de financiering is MAM volledig afhankelijk van externe bijdragen.

Het Erasmus MC draagt bij aan de indirecte kosten, maar kan dit bedrag niet uit de lopende begroting bekostigen. MAM is voor haar succes dus nog afhankelijk van derden.

Helpt u ons dit project te verwezenlijken? Doneer nu voor dit onderzoek.Ā 

Doelstelling

Het hoofddoel van deze studie is te onderzoeken of muziek de behoefte aan verdovende en pijnstillende middelen kan verminderen. Dit zou verschillende lange termijn problemen zoals een verslaving aan verdovende middelen kunnen helpen voorkomen.

Presentatie van Ellaha Kakar

Ellaha Kakar & Folkert Oosting

Ellaha vertelde in een podcast meer over haar lopende projecten en Muziek als Medicijn.

Luister hier de podcast