MChopin-studie
Effect of Music on the Clinical outcome after Hip fracture OPeratIoNs
Effect of Music on the Clinical outcome after Hip fracture OPeratIoNs
Thomas Dirven
In dit onderzoek kijkt Thomas Dirven of en hoe muziek rond de operatie invloed heeft op pijn, angst en delier bij ouderen met een gebroken heup. Volgens de richtlijnen moeten senioren die tijdens een val hun heup breken, binnen één dag geopereerd worden. Thomas kijkt of muziek tijdens een spoedoperatie aan een gebroken heup bijdraagt aan het voorkomen van een delier.
De patiënten die deelnemen aan het onderzoek krijgen een koptelefoon met muziek. Thomas vergelijkt de resultaten van deze groep met een controlegroep die geen muziek krijgt en standaard zorg krijgt.
UPDATE! De MCHOPIN studie, waarin we onderzoeken of muziek voor, tijdens en na een heupoperatie het optreden van acute verwardheid (delirium) voorkomt bij ouderen, heeft voldoende deelnemende patiënten. In totaal maar liefst 452! Afgelopen maand heeft coördinerend arts-onderzoeker Thomas Dirven de laatste patiënt geïncludeerd. We gaan nu hard aan de slag met de follow-ups en de analyses. Dank aan alle studiedeelnemers, lokale coördinatoren en de deelnemende centra! Wordt vervolgd!
Delier is een acute staat van verwardheid. Het is de meest voorkomende complicatie bij ouderen in het ziekenhuis. Een delier heeft grote, negatieve gevolgen voor het herstel van de oudere ziekenhuispatiënt. Pijn, stress en het gebruik van opiaten zijn belangrijke triggers.
We hebben al bewezen dat muziek tijdens de operatie pijn, stress en het gebruik van opiaten vermindert. We hopen daarom dat we kunnen bewijzen dat muziek tijdens en rondom een heupoperatie ook het aantal gevallen van delier drastisch kan verminderen.
U kunt ook met een periodieke schenking dit onderzoeksproject ondersteunen.
Bekijk hier welke onderzoeksprojecten nog meer lopen bij Muziek als Medicijn