thoraxdiner 2018

Thoraxdiner levert 300.000,- euro op!

De zevende editie van het Thoraxdiner heeft maandag 16 april 300.000 opgeleverd. De gehele opbrengst gaat naar een nieuwe techniek voor de behandeling van aorta-aneurysma’s.

Veiling
Tijdens het diner werden 21 veilingstukken aangeboden, onder leiding van D66-politicus Alexander Pechtold en actrice Loes Luca. Gasten konden bieden op onder meer diverse kunststukken, evenementen en een Feyenoord-shirt gesigneerd door de voetballers.

Gesponsord
Deze editie vond plaats in het historische Hulstkampgebouw op het Noordereiland te Rotterdam. Tijdens het diner werden onder meer geveild: een te maken portretfoto door topfotograaf Oscar Seykens, het ter plekke geschreven en voorgelezen gedicht Rotown Magic van Jules Deelder en een live schilderskunstwerk van Hans Kleinjan.

Topstukken
Hoge biedingen werden uitgebracht op het Deelder-gedicht (12.000), `Hartspecialist voor één dag’ (twee keer, totaal 15.000) en een rondleiding door het Rijksmuseum na sluitingstijd ( 16.000). Het hoogste bedrag ging naar het weekeinde Cannes op superjacht Lady Elaine ( 20.000). 

Scheuring aorta
De opbrengst gaat naar onderzoek voor een betere diagnostiek en behandeling van een aorta-aneurysma (verwijding van de grote lichaamsslagader). Cardioloog dr. Alexander Hirsch lichtte toe dat deze verwijding het gevolg kan zijn van bijvoorbeeld langdurig hoge bloeddruk of een erfelijke aanleg. Hierdoor kan een spontane scheur optreden van de lichaamsslagader. Dit is een levensbedreigende aandoening, waaraan de meeste getroffen patiënten overlijden.

Behandelopties
Mensen met een aneurysma worden regelmatig gecontroleerd en hun hoge bloeddruk wordt, indien nodig, behandeld. Verder kan een ernstige verwijding van de aorta preventief worden geopereerd, waarbij een deel van de lichaamsslagader wordt vervangen door een kunststof buis. Eventueel kan een stent wordt geplaatst (een soort metalen veertje). Maar de optimale timing van deze ingrijpende operatie is niet goed bekend, zegt Hirsch. 

Beter voorspellen
Hirsch over de nieuwe techniek die het Thoraxcentrum wil ontwikkelen: ™Met geavanceerde beeldvormingstechnieken (computational fluid dynamics) gaan we bekijken of we beter kunnen voorspellen welke patiënten een acute scheur van de aorta krijgen. Daardoor weten we beter welke patiënt we op welk moment moeten opereren. Verder bestuderen we ook andere risicofactoren. Zo is enkele jaren geleden in het Erasmus MC een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden, de SMAD3-genmutatie. Ook hiernaar gaan we verder onderzoek verrichten. Al deze initiatieven zijn mede mogelijk dankzij de opbrengst van het Thoraxdiner.