Erasmus MC Thoraxcentrum

50 jaar topzorg in de cardiologie, thoraxchirurgie en longziekten in het Erasmus MC Thoraxcentrum

Samenwerking tussen verschillende disciplines in Thoraxcentrum

Het Erasmus MC Thoraxcentrum is in 1968 opgericht door een cardioloog, een hartchirurg en een ingenieur. Zij zagen het belang van een samenwerking tussen de verschillende disciplines die komen kijken bij de ‘thorax’, de borst(holte). Nu, meer dan 50 jaar later, is het centrum niet meer weg te denken uit de wereldtop. Het Thoraxcentrum combineert specialismen die te maken hebben met hart- en longziekten. Het samenbrengen van deze specialismen heeft gezorgd tot baanbrekende behandelmethoden en -technieken.

In het Thoraxcentrum worden onderzoek en praktijk gebundeld op één plek. Wetenschappelijke bevindingen uit onderzoeken kunnen direct vertaald worden naar de praktijk. Onder andere heeft dit geleid tot de eerste harttransplantatie, de eerste hartklep via de lies en nog veel meer belangrijke uitkomsten.

artsen tijdens operatie erasmus mc

Paul Hugenholtz

“In 1970 overleed in de Rotterdamse ziekenhuizen gemiddeld 25 procent van de hartpatiënten. Nu is dat minder dan twee procent. We mogen stellen dat het Erasmus MC Thoraxcentrum daar toch wel haar bijdrage aan heeft geleverd.”

*bron: https://amazingerasmusmc.nl/

Bekijk volledige artikel

Onderzoeksprojecten

Het Thoraxcentrum blijft onderzoeksprojecten met betrekking tot de hart- en longziekten uitvoeren en opzetten. Dit doen we niet alleen met de hulp van medici, het bedrijfsleven en overheden, maar ook samen met u. Samen met u komen we in actie tegen hart- en longziekten. Benieuwd welke onderzoeksprojecten er nu lopen en welke we hebben gerealiseerd? Bekijk ze allemaal.

Bekijk hier alle onderzoeken