“Eindstadium hartfalen is niet leven, maar overleven. Elke dag weer.”
De toepassing VR in cardio-thoracale chirurgie
Gebruik van VR voor nog betere patiëntenveiligheid.
“Eindstadium hartfalen is niet leven, maar overleven. Elke dag weer.”
Steun wetenschappelijk onderzoek naar hart- en longziekten
Patiënten hebben recht op de beste zorg. Als patiënt wil je beter worden en een goede kwaliteit van leven.
Met uw steun kunnen wij innovatief onderzoek in het Erasmus MC Thoraxcentrum mogelijk maken om zo nog meer levens te redden en onnodig lijden te voorkomen. Samen met u, artsen en onderzoekers zetten wij ons in voor een gezonde toekomst zonder hart- en longziekten.
Bekijk op deze pagina alle lopende en gerealiseerde projecten.
Onderzoek naar hart- en vaatziekten is van groot belang. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders lijdt aan hart- en vaatziekten. Dit heeft allerlei vervelende gevolgen. De wachtlijst voor hartpatiënten die wachten op een donorhart wordt bijvoorbeeld langer en langer. De sterfte op deze is wachtlijst is hoog, omdat vaak een donorhart niet op tijd beschikbaar is.
Door onderzoek naar hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, willen artsen en onderzoekers zorgen dat hartpatiënten steeds beter geholpen worden. Op deze manier proberen zij de risicofactoren van hart- en vaatziekten te verminderen. Bekijk alle onderzoeken naar hart- en vaatziekten hieronder.
Longziekten hebben ook grote invloed op patiënten. In totaal lijden 1 miljoen Nederlanders aan longziekten. Deze ziekten hebben een enorme impact op het leven van patiënten en hun omgeving; het zorgt voor veel angst en onzekerheid en een beperking in het doen van normale dagelijkse activiteiten.
In het Erasmus MC zijn meerdere onderzoeken naar longziekten. Onder andere is er een onderzoek naar het coronavirus en naar asbestkanker. Binnen het onderzoek naar het coronavirus wordt er bijvoorbeeld onderzocht wat het effect van het coronavirus is op het hart en de longen. Bij het asbestkanker onderzoek wordt er gekeken naar een behandelmethode voor het versterken van het afweersysteem.
Een greep uit onze nieuwe, lopende én gerealiseerde projecten
Gebruik van VR voor nog betere patiëntenveiligheid.
Eerdere detectie van longfibrose voor betere uitkomsten.
De optimale combinatie van lichaamssignalen identificeren met wearables die wijzen op hartfalen.
Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na zij corona hebben gehad.
Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.
Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.
Betere overleving is ontzettend belangrijk voor mensen met een aorta aneurysma. Door onderzoek naar goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling willen wij dit mogelijk maken.
Mensen met asbestkanker leven vaak niet langer dan twaalf maanden na diagnose. Ons onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen asbestkanker is daarom van groot belang.
Moedersterfte voorkomen door betere begeleiding van zwangere vrouwen met een aangeboren hartafwijking.
Door regelmatige meting van de druk in het hart kunnen patiënten tijdig worden behandeld. Tijdig behandelen kan leiden tot een verbetering van de overleving en kwaliteit van leven van steunhartpatiënten.
Er lijken genderverschillen voor te komen bij de diagnose van een te groot hart. De artsen willen in het onderzoek diverse manieren doorlopen om de diagnose voor HCM te kunnen verbeteren.