Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar orthopedie en sportgeneeskunde steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Bij kinderen met spasticiteit door cerebrale parese (cp) treden er veranderingen op aan botten en gewrichten. Hierdoor kunnen deze kinderen erg veel pijn hebben en mindere kwaliteit van leven ervaren.
Bij deze groep kinderen is de spierbalans rond de heup verstoord. Als artsen niet op tijd ingrijpen kan de heup uit de kom raken. Dit is erg pijnlijk en het is lastig te behandelen. Als artsen vroeg ingrijpen, blijft de heup beter in de kom en ervaren kinderen minder problemen. Bij deze behandeling verlengen de artsen de pezen rond de heup.
Helaas is bij 50-80% van de kinderen die deze behandeling krijgt de behandeling niet succesvol. Deze kinderen moeten alsnog een hele zware operatie ondergaan (femur- en bekkenosteotomieën). Deze operaties zijn erg zwaar voor patiënten en brengen een hoge kans op complicaties met zich mee.
Recent is er een techniek ontwikkeld waarbij de groei van het bovenbeen wordt bijgestuurd. Deze techniek heet een minimaal invasieve mediale hemi-epiphysiodese van het proximale femur. Deze techniek kunnen artsen bij jonge kinderen toepassen en is veel minder zwaar voor de patiënt.
Deze techniek is veelbelovend, maar er is nog te weinig bekend of deze techniek ook in de toekomst voldoende resultaat geeft en of de heup ook op latere leeftijd in de kom blijft zitten bij kinderen met cerebrale parese.
Het onderzoek vindt plaats in alle grote kinderorthopedische centra in Nederland waar kinderen met cerebrale parese geopereerd worden. In dit onderzoek vergelijken de artsen de huidige standaardzorg (peesverlenging) met de nieuwe techniek (peesverlenging plus groeisturing van de heup). Zo willen de artsen onderzoeken of de heup met de nieuwe techniek beter in de kom blijft en of kinderen op latere leeftijd niet nog een keer geopereerd moeten worden.
Als blijkt dat de nieuwe techniek beter werkt, hoeven kinderen met cerebrale parese in de toekomst een minder zware behandeling te ondergaan.
Om dit onderzoek uit te voeren en deelnemende kinderen tijdens de groei te kunnen volgen is uw bijdrage van groot belang.
Onderzoekers
Hoofdonderzoekers:
Drs. Renée van Stralen, orthopedisch chirurg
Dr. Jaap Tolk, Kinderorthopedisch chirurg
Dr. Max Reijman, onderzoeker
Deelnemende ziekenhuizen:
Erasmus MC
Maastricht UMC+
St. Maartenskliniek
Radboud UMC
KinderOrthopedisch Centrum Amsterdam
UMC Groningen
Medisch Centrum Twente
Over het team Kinderorthopedie
De afdeling kinderorthopedie van het Sophia Kinderziekenhuis is het grootste kinderorthopedisch centrum van Nederland. We behandelen complexe aangeboren ziekten van botten en gewrichten en problemen die kunnen ontstaan tijdens de groei.
Om de zorg voor deze kwetsbare kinderen in de toekomst nóg beter te maken doen we wetenschappelijk onderzoek. Hierbij willen we meer te weten komen over groei en ontwikkeling van gewrichten, meer weten over het effect van behandelingen die we nu doen en ontwikkelen we nieuwe behandelmethodes.
We doen onder andere onderzoek bij kinderen met heupproblemen, orthopedische problemen bij neuromusculaire ziekten, problemen met groei en problemen aan elleboog, pols of handen. Hierbij richten we ons vooral op het voorspellen en bijsturen van de groei en ontwikkeling, 3-dimensionale toepassingen en integratie van patiënt-georiënteerde uitkomstmaten in het zorgproces.
Wij kunnen uw ondersteuning voor dit belangrijke wetenschappelijk onderzoek erg goed gebruiken.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar orthopedie en sportgeneeskunde steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.