Adoptieve T-cel therapie (immuuntherapie)

Maak kanker kansloos 2019

Hoe werkt adoptieve T cel therapie?

Prof. dr. Reno Debets en dr. Cor Lamers leggen uit hoe bij adoptieve T-cel therapie de T-cellen klaargemaakt worden voor de aanval.

Lees meer

Op Amazing Erasmus MC vind je meer achtergrondartikelen over immuuntherapie en ander kankeronderzoek in het Erasmus MC.

Met de opbrengst van de Maak Kanker Kansloos Campagne 2019 is een aantal wetenschappelijke kankeronderzoeken in het Erasmus MC mogelijk gemaakt. Eén van de onderzoeken die het afgelopen jaar gesteund is door het Daniel den Hoed Fonds is een onderzoek over immuuntherapie, onder leiding van hoogleraar Reno Debets.

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie is therapie gericht op het afweersysteem. Bij deze vorm van therapie wordt het eigen afweersysteem gestimuleerd of juist geremd om ziekte op te lossen. Bij immuuntherapie dat ingezet wordt tegen kanker is het de bedoeling dat het afweersysteem geactiveerd en versterkt wordt zodat het de kankercellen beter kan herkennen en doden.

Onderzoek naar immuuntherapie van Prof. Reno Debets

Er gaat geen dag voorbij zonder dat patiënten met kanker baat hebben bij immuuntherapie. Het is echter van groot belang om naast de positieve ontwikkelingen, ook de uitdagingen van immuuntherapie in te zien. Veel kankersoorten hebben nog geen baat bij immuuntherapie. En lang niet alle patiënten reageren even goed op deze behandelingen. Er zijn in sommige gevallen zelfs behoorlijke bijwerkingen en over het algemeen zijn de behandelkosten hoog.

Om deze uitdagingen aan te kunnen pakken doet Reno Debets met zijn team in het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek naar immuuntherapie. Ze willen  beter begrijpen waarom immuuncellen (onze witte bloedcellen) wel werken tegen het ene tumortype en niet tegen het andere tumortype. Daarnaast onderzoeken zij  hoe tumortypen beter herkend kunnen worden door immuuncellen.

Debets: “Door gebruik te maken van een dubbele onderzoekslijn hopen we immunotherapie, met name adoptieve therapie met T cellen (cellen die helpen om de immuunreactie te controleren, om infecties te bestrijden en om abnormale cellen te vernietigen) toegankelijk te maken voor grotere groepen patiënten met kanker.”
Zo werken we samen stapje voor stapje aan een toekomst zonder kanker!

Ontdek meer van onze projecten

Daniel den Hoed Awards

In 2014 werd de eerste Daniel den Hoed Award uitgereikt, ter ere van de 100ste verjaardag van de Daniel den Hoed Kliniek. Het Daniel den Hoed Fonds reikt deze prijs – ter waarde van € 250.000 – uit aan jonge, talentvolle, gepromoveerde onderzoekers.

Bekijk de Award winnaars

Elektronenmicroscoop

In 2018 werd er met de opbrengst van Maak Kanker Kansloos een elektronenmicroscoop aangeschaft. Met behulp van deze microscoop zijn er grote stappen gemaakt in het onderzoek naar therapie op maat.

Lees meer over dit project

Immuuntherapie verder brengen

De opbrengst van de campagne We moeten doorgaan! wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van immuuntherapie. Een relatief nieuwe vorm van therapie die de afgelopen jaren een revolutie teweeg heeft gebracht bij de behandeling van kankerpatiënten.

Lees meer over dit project