De PROUD-studie kids

Kinderen met MS

Multiple sclerose op de kinderleeftijd is zeer zeldzaam (10 nieuwe kinderen met MS in Nederland per jaar). Het is voor deze kinderen zeer belangrijk dat de diagnose vroeg gesteld wordt om direct met een behandeling te kunnen beginnen. MS treft kinderen zo mogelijk nog harder dan volwassenen. Er is sprake van meer ontsteking en meer hersenschade dan bij volwassen patiënten. Inmiddels worden bijna alle Nederlandse kinderen met MS behandeld in dit Nationaal Kinder MS centrum in Rotterdam. De behandeling van de kinderen staat uiteraard centraal binnen het Kinder MS Centrum. Maar het onderzoek bij kinderen biedt ook inzicht in de oorzaken van MS bij volwassen patiënten.

Het onderzoek

De PROUD kids studie volgt kinderen met een ontstekingsziekte van de hersenen vanaf de eerste klachten. Dit onderzoek wordt verricht in het Nationaal Kinder MS Centrum dat ErasMS huisvest, en dat geleid wordt door dr. Rinze Neuteboom. Rinze probeert door zijn onderzoek te begrijpen hoe genen en omgeving van invloed zijn op ontstaan en beloop van ziekte. Hiervoor voegt het team gegevens samen over ziektebeloop met biologische metingen in bloed en hersenvocht.

Het Nationaal Kinder MS Centrum van het Erasmus MC Sophia in Rotterdam is een expertisecentrum voor de behandeling en diagnostiek van multiple sclerose en verwante aandoeningen op de kinderleeftijd. Wij leveren ook een belangrijke bijdrage aan de bekendheid en kennis rondom deze aandoening door onderwijs en wetenschappelijk onderzoek naar MS en verwante aandoeningen op de kinderleeftijd.

Lees hier meer over het Nationaal Kinder MS Centrum.

Dr. Rinze Neuteboom, Neuroloog-kinderneuroloog in het Erasmus MC

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?