Embrace Life: Livestream over wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cannabisolie op hersentumoren

Op maandag 17 mei vertelt neuroloog Prof. dr. Martin van den Bent over het onlangs gestarte onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren. De livestream ‘Embrace Life’ wordt uitgezonden vanuit het Erasmus MC. U kijkt thuis live mee via uw PC, laptop, mobiele telefoon of tablet. 

Olga van Harmelen, oprichtster van Stichting Embrace Life, gelooft dat haar hersentumor dankzij het gebruik van cannabisolie gestopt is met groeien. Cannabisolie is een veelgebruikt product onder kankerpatiënten, maar wetenschappelijk onderzoek naar de werking ervan is schaars. Daarom slaan Stichting Embrace Life en de afdeling neuro-oncologie de handen ineen om een onderzoek naar de werking van cannabisolie te realiseren. 

Op maandag 17 mei kunt u gratis deelnemen aan de livestream waarin Olga van Harmelen haar ervaringen deelt en u meer hoort over het cannabisolie onderzoek. Tijdens de livestream kunt u tijdens het vragenkwartier live vragen stellen aan de sprekers. Ook kunt u uw vragen van te voren doorgeven door te mailen naar foundation@erasmusmc.nl. Geef alstublieft alleen vragen door die te maken hebben met de werking van cannabisolie op hersentumoren. Wij zullen niet in gaan op vragen over andere ziektebeelden. Voor vragen rondom cannabis en andere ziekten kunt u terecht bij Stichting PGMCG – Stichting Patiënten Groep Medicinaal Cannabis Gebruikers.

Programma

19:30 uur: Opening
19:30 – 19:45 uur: Interview met patiënt Olga van Harmelen
19:45 – 20:00 uur: Medeoprichter Rob Candeias over de oprichting en missie van Stichting Embrace Life
20:00 – 20:15 uur: Prof. dr. Martin van den Bent over wetenschappelijk onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren
20:15 – 20:30 uur: Vragen van de kijkers
20:30 uur: Afsluiting

Doneren

Wilt u het onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren steunen? Dat kan door te doneren via onderstaande knop.

Meld u gratis aan!

U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier. Bent u aangemeld dan ontvangt u op maandagochtend 17 mei een e-mail met een eenvoudige instructie hoe u de livestream ‘Embrace Life’ online volgt.

Wij vragen deze gegevens om u de nodige informatie omtrent ‘Embrace Life’ te kunnen sturen. U krijgt van ons een bevestigingsmail na het aanmelden.

Olga van Harmelen - Oprichtster Embrace Life & patiënt Neuro-oncologie

Toen Olga van Harmelen in 2013 te horen kreeg dat ze een hersentumor had, stond haar wereld even stil. Sinds het gebruik van de cannabisolie is de tumor gestopt met groeien.

Om andere patiënten te helpen bij het gebruik van cannabisolie, het taboe rond cannabisolie te doorbreken en onderzoek naar de werking mogelijk te maken besloot Olga Stichting Embrace Life op te zetten. Tijdens de livestream Embrace Life deelt zij haar verhaal.

Rob Candeias – Medeoprichter Embrace Life

"We moeten de plant naar de arts brengen en voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken!", aldus Rob Candeias, medeoprichter en voorzitter van Stichting Embrace Life.

Rob zet zich in om te zorgen dat cannabisolie een normale behandeloptie is in de spreekkamer van de arts, waar het een plek verdient naast alle andere op recept verkrijgbare medicijnen. Tijdens de livestream Embrace Life deelt hij waarom hij zich hard maakt voor onderzoek.

Prof. dr. Martin van den Bent - Neuroloog in het Erasmus MC

Prof. dr. Martin van den Bent leidt in het Erasmus MC Kanker Instituut het onderzoek naar de werkzaamheid van cannabisolie op hersentumoren.

Hij ziet zelf ook dat veel van zijn patiënten cannabisolie gebruiken, ondanks dat de werking ervan nooit bewezen is. Dit motiveert hem om het bewijs te vinden. “Je wil patiënten dingen geven die werken, niet iets waarvan een patiënt dénkt dat het werkt”, aldus Prof. dr. van den Bent. Tijdens Embrace Life vertelt hij meer over het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

Onze chat manager staat gedurende de livestream klaar om al uw brandende vragen door te spelen naar de sprekers. Van te voren kunt u uw vragen doorgeven via het aanmeldformulier of te door te mailen naar foundation@erasmusmc.nl. Geef alstublieft alleen vragen door die te maken hebben met de werking van cannabisolie op hersentumoren. Wij zullen niet in gaan op vragen over andere ziektebeelden.

Prof. dr. Martin van den Bent over het onderzoek

Olga over het onderzoek naar cannabis

Olga startte Embrace Life met als doel wetenschappelijk onderzoek naar cannabisolie mogelijk te maken. In het Erasmus MC is inmiddels een onderzoek gestart.

Bekijk de video over Embrace Life en het onderzoek

Stichting Embrace Life en het Erasmus MC slaan de handen ineen

Is cannabis echt het wondermiddel tegen kanker? Of zijn de vele positieve ervaringen van patiënten puur toeval?

Er is grote behoefte aan kennis over en (waar nodig) laagdrempelige toegang tot cannabisolie met de juiste samenstelling en concentratie CBD/THC. Stichting Embrace Life streeft naar een toekomst waarin patiënten een keuze hebben tussen traditionele medicijnen en pijnbestrijding met bijvoorbeeld CBD/THC. Op dit moment is er nog veel onduidelijk.

In het Erasmus MC gaat de afdeling neuro-oncologie onderzoek doen dat de werkzaamheid van cannabisolie op hersentumoren moet aantonen. Neuroloog prof. dr. Martin van den Bent gaat zich met het onderzoek bezighouden. Als eerste zal er een fundamenteel (in vitro) onderzoek gestart worden om de werking van cannabis op tumoren op celniveau te onderzoeken. In de tweede fase zal het onderzoek zich richten op een kleine patiëntengroep, namelijk patiënten met een hersentumor. Na verloop van tijd zal het onderzoek zich uitbreiden naar andere patiëntengroepen. De eerste tests vinden plaats in het laboratorium. De verwachting is dat er over 6 maanden al meer inzichten zullen zijn over de werking van de cannabisolie. Het complete onderzoek zal een aantal jaren in beslag nemen.

Doneren

Wilt u het onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren steunen?

Dat kan door te doneren via onderstaande knop. Samen werken we aan een gezonde toekomst!