Olga van Harmelen
Oprichtster Embrace Life & patiënt Neuro-oncologie

“Als stichting willen we wetenschappelijk bewijs vergaren voor de stelling dat cannabis werkt.”

Embrace Life: wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cannabisolie

Toen Olga van Harmelen in 2013 te horen kreeg dat ze een hersentumor had, stond haar wereld even stil. De dokter gaf haar maximaal vijf jaar, maar achtte het waarschijnlijker dat ze al na zes maanden zou overlijden.

Een oud-buurjongen van Olga hoorde via-via over haar situatie en kwam met een bijzonder middel: cannabisolie. Cannabisolie wordt gemaakt van de cannabis plant en wordt al een langere tijd op de markt verkocht als medicinaal middel tegen kanker. Wetenschappelijk is dit alleen nog nooit bewezen.

Net als vele andere kankerpatiënten besloot Olga dit middel een kans te geven. Ze stopte met al haar voorgeschreven medicijnen en focuste zich alleen op het gebruik van de cannabis druppels. Deze druppels bleken Olga haar redding te zijn. Sinds het gebruik van de cannabisolie is de tumor gestopt met groeien.

De start van Embrace Life

Ondanks dat Olga is overtuigd van de werking van cannabisolie tegen de groei van kankercellen, is de wetenschap dat nog niet. Gedegen onderzoek naar cannabisolie is schaars waardoor artsen geen mening over het middel hebben. Om andere patiënten te helpen bij het gebruik van cannabisolie, het taboe rond cannabisolie te doorbreken en onderzoek naar de werking mogelijk te maken besloot Olga de stichting Embrace Life op te zetten.

Deze stichting heeft als missie onderzoek naar cannabis mogelijk te maken en cannabis een normale én betaalbare behandeloptie te maken. Met als ultiem einddoel: het op de markt brengen van een legaal medicijn dat voor iedereen beschikbaar én vooral ook betaalbaar is.

Wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC

Is cannabis echt het wondermiddel tegen kanker? Of zijn de vele positieve ervaringen van patiënten puur toeval? In het Erasmus MC gaat de afdeling neuro-oncologie onderzoek doen dat de werkzaamheid van de cannabisplant op hersentumoren moet aantonen.

Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent gaat zich met het onderzoek bezighouden. Hij ziet zelf ook dat veel van zijn patiënten cannabisolie gebruiken, ondanks dat de werking ervan nooit bewezen is. Dit motiveert hem om het bewijs te vinden. “Je wil patiënten dingen geven die werken, niet iets waarvan een patiënt dénkt dat het werkt”, aldus Prof. dr. van den Bent. Ook Neurochirurg prof. dr. Sieger Leenstra werkt mee aan het onderzoek.

De eerste tests vinden plaats in het laboratorium. De verwachting is dat er over 6 maanden al meer inzichten zullen zijn over de werking van de cannabisolie. Wel zal het onderzoek jaren duren.

Prof. dr. van den Bent had al eerder over een dergelijk onderzoek nagedacht maar de financiële ondersteuning ontbrak. Embrace Life heeft voor de eerste fase van het onderzoek zo’n 100.000 euro ingezameld. Voor het vervolg, waarbij het hersentumoronderzoek zich onder meer richt op een kleine patiëntengroep, is minimaal 2 miljoen euro nodig.

Doneren

Wilt u het onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren steunen? Doneer dan nu voor wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC.

Dat kan door te doneren via onderstaande knop. Samen werken we aan een gezonde toekomst!

Livestream Embrace Life

Op maandag 17 mei 2021 vond er een livestream plaats over het onlangs gestarte onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren. De livestream werd live uitgezonden vanuit het Erasmus MC.

Bekijk de livestream terug

Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent

In deze video spreekt Prof. dr. Martin van den Bent over het onderzoek naar de werking van cannabisolie op hersentumoren en hij vertelt wat er nodig is om het onderzoek te starten.

Bekijk het volledige interview

Olga over het onderzoek naar cannabis

Olga startte Embrace Life met als doel wetenschappelijk onderzoek naar cannabisolie mogelijk te maken. In het Erasmus MC is inmiddels een onderzoek gestart.

Bekijk de video over Embrace Life en het onderzoek