Prof. dr. Rogier Hintzen overleed in 2019 op de leeftijd van 56 jaar, vol plannen voor nieuw onderzoek naar een betere behandeling van MS. Rogier Hintzen was een gedreven onderzoeker, met als motto: wetenschappelijk onderzoek is dé route naar een betere behandeling. In 2002 richtte hij ErasMS op, het Rotterdamse centrum voor MS en ontstekingen van het centrale zenuwstelsel.

Rogier Hintzen Talent Award

De wetenschap is gebaat bij jonge gemotiveerde onderzoekers die het verschil willen maken. Het is de rol van gerenommeerde onderzoekers om hen daarin te begeleiden, te waarderen en te stimuleren. Rogier Hintzen begreep dit heel goed. Hij had oog voor talent en wist als geen ander jonge mensen te enthousiasmeren voor de wetenschap.

De Rogier Hintzen Talent Award is een eerbetoon aan hem en heeft tot doel het stimuleren van jonge (arts) onderzoekers in het MS onderzoek. De afdeling Neurologie en zijn vrouw Elenoor reiken tot en met 2031 – de periode dat Rogier nog werkzaam geweest zou zijn – de Rogier Hintzen Talent Award uit. Een jaarlijkse aanmoedigings prijs van €3.000,- voor getalenteerde onderzoekers binnen het vakgebied MS.

Over wijlen Rogier Hintzen

In 1999 is Rogier als neuroloog/immunoloog naar Rotterdam gekomen waar hij met grote voortvarendheid in 2002 ErasMS heeft opgericht dat hij met zijn team tot grote bloei bracht. Dit was een enorme prestatie, waarvoor hij nationaal en internationaal grote waardering heeft geoogst.

In 2009 is Rogier benoemd tot bijzonder hoogleraar in ‘multipele sclerose en neuroimmunologie van het centrale zenuwstelsel’. Het hoogstaande onderzoek dat onder zijn leiding werd uitgevoerd, leidde tot vele publicaties in high impact journals, prachtige proefschriften en prestigieuze prijzen.

Hij was ook altijd graag bereid zijn kennis en klinische expertise te delen, zowel binnen de afdeling Neurologie, met de regionale MS neurologen, als ook landelijk en internationaal. Zijn actieve participatie in onderwijsactiviteiten, zoals patiëntbesprekingen en referaten was altijd stimulerend en vaak zeer origineel, out of the box denken deed hij graag. Hij had een groot netwerk en heeft veel organisatorisch werk gedaan, zoals bij de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en in de executive board van ECTRIMS.

Rogier Hintzen Grant

Het was Rogiers diepe wens de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken. We weten uit onderzoek dat T-cellen een rol hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen deze cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte Rogier tot nieuwe inzichten te komen. Dit zogenaamde T-cel onderzoek wordt deels mogelijk gemaakt door MS-research. De modernste technologie voor het analyseren van de individuele T-cellen is ‘single cell seqeuncing’. Rogier had hoge verwachtingen van deze technologie, maar het is een kostbare techniek. De Rogier Hintzen Grant wil als eerste ‘single cell sequencing’ van T-cellen mogelijk maken. Voor dit project is inmiddels 500.000 euro opgehaald.

Het Rotterdamse MS Centrum ErasMS is een zorg- en onderzoekscentrum waar verschillende specialisten met elkaar samenwerken. Het centrum kwam in 2002 tot stand dankzij de inzet van Rogier Hintzen. Er zijn weinig ziektes die meer onzekerheid met zich meebrengen dan multiple sclerose. MS is een neurologische aandoening met veel verschillende mogelijke kenmerken. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is vaak onvoorspelbaar. Hiermee willen wij zorgen dat de MS-patiënt, de beste zorg kan krijgen.