Onderzoek naar PPMS

Primair Progressieve Multiple Sclerose

Projectkosten: 100.000 euro

De financiering van een promovendus voor 3 jaar is gefinancierd vanuit het Beter Keten project. Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Maasstad ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis participeren hier in.

Primair Progressieve MS

MS kent meerdere variaties en een zeer onvoorspelbaar verloop. In de meeste gevallen is er sprake van RRMS, de vorm van MS die gepaard gaat met aanvallen, ofwel schubs (relapsing remitting MS (RRMS)). Een veel kleiner deel van de MS patiënten (zo’n 10%) heeft primair progressieve MS (PPMS). Het opvallende verschil met patiënten met aanvalsgewijze MS (RRMS) is dat PPMS wordt gekenmerkt door geleidelijke achteruitgang vanaf begin van de ziekte.  Het beloop van de ziekte is echter onvoorspelbaar. Waarom PPMS een ander beloop heeft dan RRMS is niet goed bekend. Helaas zijn er voor deze patiëntengroep maar zeer beperkte therapeutische mogelijkheden beschikbaar om deze achteruitgang te remmen.

Katelijn Blok

"Er zijn maar zeer beperkte therapeutische mogelijkheden voor deze groep patiënten".

Het onderzoek

Primair progressieve MS is een uitdagende diagnose om juist te stellen, en ook de criteria die we hiervoor volgen veranderen regelmatig. Promovendus drs. Katelijn Blok heeft de gegevens van een grote groep mensen met primair progressieve MS bij elkaar gezocht, en wil onderzoeken of bloedonderzoek hierbij kan helpen. Dankzij donaties aan het ErasMS Fonds kunnen we met innovatieve technieken in bloedmonsters en hersenvocht van mensen met MS verschillende ontstekingsstoffen en afbraakproducten van hersenweefsel onderzoeken. We verwachten een unieke vingerafdruk te vinden van primair progressieve MS die behulpzaam kan zijn dit ziektebeloop van andere ziekten te onderscheiden.

Neem contact op

Wilt u meer weten over Rogiers Droom, of overweegt u een grote donatie? Neem gerust contact op v.vanbohemen@erasmusmc.nl of 010 – 70 34 802.

Mail Viola