Rogier Hintzen Grant

Het onderzoek naar de rol van T-cellen in het ontstaan van MS

Rogiers droomproject in vervulling

Op 15 mei 2019 overleed Rogier Hintzen geheel onverwacht. Rogier wordt intens gemist en blijft een inspiratie voor velen. Samen met iedereen die hem een warm hart toedraagt is in de afgelopen periode maar liefst € 500.000 opgehaald om Rogiers droomproject – het onderzoeken van de rol van T-cellen in het ontstaan van MS – mogelijk te maken. Grote dank!

Onderzoek naar de rol van T-cellen

Het was de diepe wens van Rogier Hintzen de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken. We weten uit onderzoek dát T-cellen een rol hebben, we weten echter niet wélke rol ze hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen T-cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte Rogier tot nieuwe inzichten te komen. De modernste technologie voor het analyseren van de individuele T-cellen is ‘single cell sequencing’. Rogier had hoge verwachtingen van de inzet van deze technologie, maar het is een kostbare techniek.

In oktober 2021 is onderzoeker dr. Jasper Rip begonnen met het werken aan dit bijzondere project. Een goede voorbereiding is voor ieder project onontbeerlijk. Jasper heeft de technieken geoptimaliseerd om met spectrale cytometrie met nog meer detail naar cellen van het afweersysteem van mensen met MS te kijken. In combinatie met single cell RNA sequencing gaan we deze afweercellen gedetailleerd in kaart brengen. Dankzij de donateurs aan het ErasMS Fonds kunnen we deze unieke maar kostbare technieken in ons laboratorium inzetten. Inmiddels hebben we keuzes gemaakt in de opzet van experimenten, en materialen waarmee we deze verder uitvoeren.  De eerste resultaten worden in de loop van 2022 verwacht.

Lees hier meer over het wetenschappelijk onderzoek in MS Centrum ErasMS.