Terugkijken: Webinar Erfelijkheid bij Dementie

Bekijk de webinar van woensdag 24 november 2021

Erfelijkheid webinar

Webinar Erfelijkheid bij Dementie Terugkijken

Tijdens het webinar werden verschillende onderwerpen besproken rondom erfelijkheid bij dementie. Er werd o.a. uitleg gegeven over erfelijkheid bij dementie, de begeleiding bij genetisch onderzoek en wat wij over erfelijkheid kunnen leren van wetenschappelijk onderzoek.

Wilt u het webinar terugkijken? Dat kan! Klik op de button hieronder, vul het formulier in en ontvang de benodigde gegevens in uw mailbox.

Programma 24 november 2021

12:00: Drie inhoudelijke presentaties

 1. Erfelijkheid bij dementie
  Dr. Laura Donker Kaat, klinisch geneticus
 2. Tafelgesprek over de dilemma’s van en begeleiding bij genetisch onderzoek
  Drs. Iris Jansen-Bakkeren, medisch psycholoog
 3. Erfelijke dementie en wetenschappelijk onderzoek
  Dr. Harro Seelaar, neuroloog

12:45: Professional panel voor vragen 

 • Dr. Laura Donker Kaat
 • Drs. Iris Jansen-Bakkeren
 • Dr. Harro Seelaar

13:00: Einde 

Laura Donker-Kaat

Tijdens deze presentatie gaat klinisch geneticus Laura Donker Kaat in op de erfelijkheidsaspecten bij verschillende vormen van dementie. Ze geeft uitleg over ons DNA, de manieren van overerving, hoe vaak dementie erfelijk is en wanneer erfelijkheidsonderzoek mogelijk is.

Iris Jansen-Bakkeren

Medisch psycholoog Iris Jansen-Bakkeren vertelt in een tafelgesprek met Harro Seelaar over de psychologische aspecten van het begeleiden van families waarin een zeldzame erfelijke vorm van dementie voorkomt. Welke keuzes hebben ze en hoe ga je om met de verkregen informatie?

Harro Seelaar

Neuroloog Harro Seelaar vertelt ons meer over de FTD-RisC studie; een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de erfelijke vorm van frontotemporale dementie (FTD). Wat leert dit ons over de ziekte en medicijnonderzoek?