Ervaringen van een patiënt met het prehabilitatie-programma

De heer Jansen uit Goes

De heer Jansen uit Goes heeft helaas te horen gekregen dat hij een tumor in het hoofd-halsgebied heeft (H & H-tumor). Hij is hier zeer van geschrokken en probeert te begrijpen wat hem is overkomen. Na de uitleg over de aandoening en behandeling vraagt de arts hem of hij deel wil nemen aan het prehabilitatie-programma. Zijn arts legt uit dat dit hem gaat helpen om fysiek en mentaal beter voorbereid te zijn op de aankomende behandeling. De heer Jansen stemt hiermee in, mits het hem niet veel extra ziekenhuisbezoeken kost. Een enkele reis naar het Erasmus MC kost hem namelijk meer dan twee uur met de trein en ook heeft hij geen budget voor extra reiskosten. De behandelend arts verzekert hem dat dit niet nodig zal zijn omdat het vooral vanuit huis zal plaatsvinden. De arts schakelt direct de verpleegkundig specialist in voor een intakegesprek.

Henriette doet de intake met de heer Jansen. Ze doet een paar testen om zijn fysieke conditie en kracht te bepalen en neemt daarnaast een aantal vragenlijsten af. Het blijkt dat de heer Jansen het meeste succes kan behalen door binnen het programma meer aandacht te besteden aan zijn voeding en door meer te bewegen. Henriette legt de heer Jansen uit hoe een stappenteller werkt en leent deze aan hem uit. Hierbij spreekt ze af dat hij dagelijks 10.000 stappen zal lopen. Hij kan de resultaten hiervan dagelijks uploaden en met haar delen. Als hij meer dan drie dagen minder dan 8.000 stappen loopt zal ze contact opnemen om te vragen naar de reden en om hier eventueel samen een oplossing voor te zoeken.

Daarnaast vraagt zij de heer Jansen om een week lang exact bij te houden wat hij eet en drinkt. Hij kan haar dit mailen. Zij plant dan anderhalve week later een videoconsult in waarbij ook een diëtist aanwezig zal zijn om samen met de heer Jansen een haalbaar plan op te stellen voor een voedingspatroon dat zijn kans op een succesvolle behandeling en voorspoedig herstel bevordert.

De heer Jansen gaat naar huis. Thuis is hij moe en terneergeslagen door het nieuws dat hij heeft ontvangen en door de zware reis van de dag. Zijn motivatie om te starten met het programma is niet zeer hoog, maar de handvaten om iets te kunnen doen zijn welkom. De volgende dag begint hij enthousiast met het bijhouden van zijn dagboek en het wandelen. De discipline om te wandelen en zoveel stappen te maken blijkt lastiger dan gedacht. Na vijf dagen belt Henriette om te vragen hoe het gaat. Meneer Jansen geeft aan dat hij enthousiast begon, maar dat het toch zwaarder is dan hij van tevoren had gedacht. Ook zit hij erg in zijn maag met de diagnose die hij heeft ontvangen. Hoe kan een beetje wandelen nu helpen om beter te worden? Het bijhouden van het eetdagboek gaat wel goed, want zoveel variatie in voeding heeft hij niet.

Henriette neemt met de heer Jansen zijn gemiddelde dag door om te kijken hoe het wandelen beter in zijn dagelijkse routine kan passen. Ze maken hiervoor een planning en spreken af om dit te evalueren tijdens de bespreking met de diëtiste. Ook vraagt ze hem om de vragen die hij nog heeft omtrent zijn ziekte, behandeling en het programma op papier te zetten zodat ze deze kunnen bespreken.

Een week later heeft de heer Jansen het videoconsult. Henriette neemt eerst met behulp van een vragenlijst door hoe het met de heer Jansen gaat. Ze vraagt of hij nog zaken heeft opgeschreven die hij wil bespreken. Een deel van zijn vragen beantwoordt zij direct. De rest noteert ze en zal ze via de mail beantwoorden, zodat de heer Jansen dit kan teruglezen. Het wandelen gaat stukken beter nu het meer in zijn routine zit. Ook helpt het contact met Henriette en de controle met de wearable om dit vol te houden.

Prehabilitatie programma erasmus

De diëtiste sluit aan bij de call en zij neemt het voedingsdagboek door. Naar aanleiding van het huidige voedingspatroon worden er kleine wijzigingen aangebracht die makkelijk vol te houden zijn voor de heer Jansen. Afgesproken wordt dat hij zijn voedingsdagboek blijft bijhouden en dit deelt met Henriette. Over drie weken hebben zij wederom een videoconsult om de voortgang te bespreken. Tussentijdse vragen kan de heer Jansen altijd via de mail stellen of hij kan een korte telefonische afspraak inplannen. Deze werkwijze zullen zij voortzetten tot en met zijn behandeling. Tijdens en na de behandeling wordt er een nieuw programma met de heer Jansen afgestemd, zodat hij zijn nieuwe gezonde ritme kan volhouden en zo snel mogelijk zijn normale leven weer kan oppakken.

De heer Jansen heeft een stuk van de regie over zijn leven weer terug. Hij heeft handvaten om ook zelf een rol te pakken in het traject vóór en tijdens de behandeling van zijn tumor. Ook is het regelmatige contact met Henriette een steun in de rug om dit vol te houden.