Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste transplantatiecentrum in Nederland. Jaarlijks worden ruim 400 orgaantransplantaties verricht. Op deze eerste Business Club bijeenkomst in 2025 hoort u over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van orgaantransplantaties.
Wat kunt u verwachten?
Een belangrijke recente stap in het wetenschappelijke onderzoek is de ontwikkeling van machinale preservatietechnieken voor het beter bewaren en testen van donororganen. Het Erasmus MC loopt nationaal en internationaal voorop in de ontwikkeling van deze machinale perfusietechnieken. Het was een van de eerste ziekenhuizen in de wereld met een speciale Organ Preservation & Resuscitation (OPR) unit. De toepassing van deze nieuwe technologie in de kliniek heeft er niet alleen toe geleid dat complicaties na orgaantransplantatie zijn afgenomen, maar dat ook meer organen geschikt gemaakt kunnen worden voor transplantatie. Dit zijn donororganen die voorheen niet geaccepteerd konden worden voor transplantatie.
Tijdens deze bijeenkomst nemen twee experts u mee in hun werk:
- Prof. dr. Robert Porte, chirurg en hoofd transplantatiechirurgie, legt uit hoe levers en nieren buiten het lichaam worden getest en bewaard met behulp van geavanceerde machines.
- Annelot Muntinga, heeft technische geneeskunde gestudeerd en is orgaanperfusionist, spreekt over machinale preservatie van harten en longen.
Deze bijeenkomst geeft op een toegankelijke manier inzicht in het boeiende en razendsnel ontwikkelende vakgebied van transplantatiegeneeskunde. En het succes van machinale orgaanperfusie en de pionierende rol die artsen en onderzoekers in het Erasmus MC hierbij spelen.
Prof. dr. Robert Porte
“Met de ontwikkeling van machineperfusie kunnen we niet alleen meer donorlevers transplanteren, maar zien we ook minder complicaties na transplantatie.”
Annelot Muntinga
“Machineperfusie is onmisbaar in de keten van orgaantransplantatie.”