We nodigen u van harte uit voor een inspirerende bijeenkomst over een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd: het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen wijken. Tijdens deze Business Club-bijeenkomst vertellen prof. dr. Frank van Lenthe en prof. dr. Eric Steegers u meer over een gezonde start voor nieuwe generaties.
Waarom leven mensen in de ene wijk langer en gezonder dan in de andere? En wat kunnen we hieraan doen? Door prof. dr. Frank van Lenthe.
Wat kunt u verwachten?
Prof. dr. Frank van Lenthe , hoogleraar Sociale Epidemiologie en leider van het programma ‘Prevention and Equity’ aan de afdeling Public Health van het Erasmus MC, neemt u mee in zijn werk. Hij vertelt hoe het Erasmus MC, midden in de stad en nauw verbonden met haar bewoners, actief bijdraagt aan het verbeteren van gezondheid en welzijn voor álle inwoners.
Tijdens deze bijeenkomst hoort u:
- Waarom er zulke grote verschillen zijn in gezondheid en levensverwachting tussen wijken.
- Hoe wetenschappelijk onderzoek – zoals natuurlijke experimenten – kan helpen om deze complexe uitdaging aan te pakken.
- Welke oplossingen er zijn en hoe we samen kunnen werken aan een gezondere toekomst voor iedereen.
Samen kunnen we werken aan een stad waarin gezondheid voor iedereen binnen handbereik ligt.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat elk kind een gezonde start in het leven krijgt? En waarom is dat zo belangrijk voor ons allemaal? Door prof. dr. Eric Steegers.
Prof. dr. Eric Steegers neemt u mee in een onderwerp dat ons allemaal raakt: hoe we met nieuwe kennis en samenwerking tussen zorg en samenleving kunnen bouwen aan een gezondere en meer gelijke toekomst.
Een goede start bij de geboorte is de basis voor een leven in gezondheid, welzijn en gelijke kansen. Maar wist u dat deze gezonde start al vóór de zwangerschap begint?
Tijdens deze lezing ontdekt u:
- Hoe de gezondheid van ouders vóór de zwangerschap en in de allereerste weken daarna van invloed is op de levensloop van hun kind.
- Hoe armoede en sociale omstandigheden grote invloed hebben op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen én op de behandeling van ziekten later in het leven.
- Waarom een integrale aanpak waarin medische zorg en sociale hulpverlening samenwerken cruciaal is voor het aanpakken van gezondheidsverschillen.
Dit onderzoek gaat niet alleen over aanstaande ouders, maar over ons hele zorgsysteem en hoe we als samenleving gelijke kansen op gezondheid en welzijn kunnen bevorderen. Gezonde kinderen groeien op tot gezonde volwassenen, die langer leven, beter kunnen meedoen in de maatschappij en bijdragen aan een sterke samenleving.
Prof. dr. Frank van Lenthe
“Sociaaleconomische verschillen in de gezondheid gaat om veel meer dan kennis en geld.”
Prof. dr. Eric Steegers
“Aandacht geven aan mogelijke kinderwens en ernstige sociale problematiek is onderdeel van goede zorg, ook in de ziekenhuizen.”