Geneesmiddelen innovatie in de Apotheek

De ziekenhuisapotheek verzorgt de geneesmiddelen voor patiënten in het Erasmus MC. Dagelijks werken farmacologen, onderzoekers en ziekenhuisapothekers aan zeer uiteenlopende onderzoeken om steeds betere medicatie te ontwikkelen, meer patiënten te genezen of om een zo goed mogelijke kwaliteit van leven met medicatie te geven.

Geneesmiddelen zijn van groot belang om mensen te genezen of hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het doel van de ziekenhuisapotheek is om geneesmiddelen en hun gebruik steeds verder te optimaliseren. Zodat geneesmiddelen steeds doelmatiger en veiliger worden. Het effect van een geneesmiddel op de individuele patiënt is hierbij van groot belang. Dit is te bepalen door geneesmiddelen in bloed of andere lichaamsvloeistoffen te analyseren, ook wel Therapeutic Drug Monitoring, TDM genoemd.

Het laboratorium van de ziekenhuisapotheek is een van de grootste TDM en toxicologie laboratoria in Nederland. Jaarlijks worden meer dan 15.000 onderzoeksmonsters geanalyseerd voor de diverse afdelingen in het ziekenhuis. Ook worden er ieder jaar 60.000 monsters geanalyseerd om artsen te helpen bij het vaststellen van de diagnose voor een patiënt.

Bekijk hier wat er dagelijks komt kijken om de beste farmaceutische zorg te leveren aan patiënten in het Erasmus MC.

De ziekenhuisapotheek staat midden in het ziekenhuis en werkt nauw samen met de afdelingen. Naast de zorg voor patiënten is die samenwerking er zeker ook op het gebied van onderzoek. De meeste onderzoeksideeën komen voort uit de ziekenhuispraktijk en de onderzoeksresultaten kunnen dan ook vaak direct de zorg verbeteren.

In het Erasmus MC werken apothekers op de afdelingen. Hier hebben zij direct overleg met artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Achter de schermen werken er apothekers aan de productie van medicatie, de kwaliteit van medicatie, aan geneesmiddelenonderzoek en bijbehorende laboratoriumanalyses. De onderzoekslijnen van de ziekenhuisapotheek zijn nauw verbonden met alle andere onderdelen van het ziekenhuis en er lopen gezamenlijke projecten met de afdelingen Interne Geneeskunde, Virologie, Microbiologie, Oncologie, Immunologie en Psychiatrie. Al deze samenwerkingsverbanden helpen ook om de patiënten participatie binnen de onderzoeken te vergroten.

Apotheek Fonds

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Onderzoeken in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC

Antibiotica voor kinderen

Kinderen op de IC met een sepsis krijgen vaak antibiotica, maar er is nog te weinig bekend over de beste dosering.

Lees meer

Hart-en vaatziekten na kanker

Gelukkig overleven steeds meer mensen kanker. Maar de kans op hart- en vaatziekten na kanker kan door nieuwe behandelmogelijkheden ook toenemen. Onderzoek is nodig om dit risico te beperken.

Lees meer

De verschillen in bijwerkingen tussen mannen en vrouwen

Vrouwen ervaren twee keer zoveel bijwerken van medicatie als mannen. Wat is de oorzaak en wat is er te verbeteren?

Lees meer

Betere kindergeneesmiddelen nú

Deze onderzoeksgroep wil op innovatieve wijze veel medicatie voor kinderen beschikbaar maken en optimaliseren.

Lees meer