‘Aware.hiv heeft als missie nul nieuwe hiv-infecties en het beëindigen van aids in Nederland.
Ook vragen we aandacht voor HIV in landen onder moeilijke omstandigheden, zoals nu in Oekraine.’

Dr. Casper Rokx 
Internist-Infectioloog Erasmus MC

Aware HIV Fonds

Wij zijn een groep artsen uit heel Europa, allen gespecialiseerd in het behandelen van hiv. ‘Dare to be aware’ is dé slogan voor #aware.hiv. Deze slogan daagt uit om na te denken over hiv en hiv-indicator aandoeningen.

Het stigma doorbreken

De artsen en onderzoekers verenigd in Aware HIV vinden het belangrijk dat iederéén, ongeacht geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur of afkomst standaard een hiv-test aangeboden krijgt als routine zorg bij de aanwezigheid van hiv-indicator aandoeningen. Zij willen dat het stigma dat nu nog bestaat omtrent het aanbieden van een hiv-test door de arts, of juist het vragen om een hiv-test door de patiënt doorbroken wordt. En streven naar een wereld waarin het testen op hiv hetzelfde wordt gezien als het prikken van de bloedsuiker wanneer we denken dat iemand suikerziekte heeft of het maken van een longfoto bij iemand met een longontsteking.

Het testen op hiv bij hiv-indicator aandoeningen wordt geadviseerd in de nationale richtlijnen en door de World Health Organization. Aware HIV daagt de medische professional graag uit om na te denken over de hiv-indicator aandoeningen die binnen zijn of haar specialisme voorkomen en daagt ze uit om samen het stigma rondom hiv te doorbreken.

Daarnaast willen de artsen dat er meer kennis is bij het algemeen publiek over hiv-indicator aandoeningen, hiv en aids. En streven de artsen naar  nul nieuwe hiv-infecties per jaar in Nederland o.a.door het algemene publiek aan te moedigen om vaker om een hiv-test te vragen bij hun huis(arts) als zij bijvoorbeeld een hiv-indicator aandoening hebben.

Project #aware.hiv moet aids uitbannen

Het Erasmus MC is gestart met #aware.hiv, een project om het aantal hiv-besmettingen terug te brengen naar nul.

Lees het artikel

Speciaal project: Aware HIV Ukraine

In Europa leven bijna 3 miljoen mensen met hiv. Oekraïne is één van de landen in Europa die het meest wordt getroffen door hiv. In dit land wordt door de ongekende oorlog ook nog eens de hiv-/aids-zorg bedreigd.

Dr. Casper Rokx, werkzaam in het Erasmus MC Rotterdam in Nederland, en dr. Marta Vasylyev, werkzaam in het Astar Medisch Centrum Lviv in Oekraïne, zijn 2 artsen gespecialiseerd in de behandeling van hiv. Zij zijn verenigd in een Europees netwerk van hiv medisch specialisten. Casper Rokx: ‘Via de Young Investigators (YING) van de European Aids Clinical Society (EACS) zijn wij specialisten door heel Europa met elkaar verenigd. De oorlog in Oekraïne brengt de zorg voor mensen met hiv en de hiv-zorgverleners daar ter plaatse in gevaar, waaronder onze eigen YING-collega’s.’

Met alle YING-collega’s konden Casper en Marta het niet bij woorden alleen laten en startten het door EACS gesteunde#aware.hiv Ukraine – dare to share care‘ initiatief om de Oekraïense bevolking te steunen in deze donkere tijden.

U kunt Casper en Marta helpen: uw donatie wordt gebruikt voor de dringende medische zorg aan Oekraïners met hiv die gevlucht zijn of in Oekraïne zijn gebleven. Donaties voor dit doel gaan naar erkende medische organisaties met een aantoonbare EACS connectie. Via het EACS-netwerk zorgen Casper en Marta dat alle steun op de juiste plek terecht komt.

Met slechts 200 euro kunnen wij al het volledige maandsalaris betalen van 1 Oekraïnse HIV gespecialiseerde arts die Oekraïnse vluchtelingen helpt.

Veel voorkomende indicator aandoeningen

Indicator aandoeningen zijn aandoeningen waarbij de kans op een onderliggende hiv-infectie meer dan 0.1% is.

Bekijk de indicator aandoeningen