Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt met een periodieke schenking onderzoek naar hart- en longziekten steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Een gespecialiseerde ambulance laten rijden in de regio Rotterdam voor patiënten die mogelijk een beroerte hebben, is sneller en goedkoper dan hen laten meerijden met een reguliere ambulance en pas behandelen in het ziekenhuis. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van een simulatiemodel dat zij ontwikkelden om deze vorm van zorg te verkennen.
Bij een beroerte telt elke minuut. Want de hersenen zijn op dat moment verstoken van zuurstofrijkbloed. Hoe sneller de behandeling kan starten, hoe beter.
‘Maar een beroerte kun je alleen behandelen, nadat er beeldvormende diagnostiek is gedaan’, vertelt promovendus Peter van Hulst. ‘Het probleem bij een beroerte is dat het zowel door een bloedprop als door een gescheurd bloedvat veroorzaakt kan worden, terwijl je dit niet kunt zien aan de buitenkant en de symptomen die iemand heeft.’ Een diagnose stellen kan nu alleen met een CT-scanner in het ziekenhuis. Voordat iemand daar is, gaat er veel kostbare tijd verloren. Tijd waarin hersencellen door zuurstofgebrek afsterven.
Daarom zijn onderzoekers van het Erasmus MC steeds op zoek naar manieren waarop patiënten met een verdenking op een beroerte zo snel mogelijk de juiste behandeling kunnen krijgen. De inzet van een mobiele stroke unit (MSU), zoals de gespecialiseerde ambulance met dito apparatuur en verpleegkundigen heet, biedt uitkomst. Dat publiceren zij in wetenschappelijk tijdschrift Neurology.
In het meest optimale scenario kunnen zorgverleners patiënten 10 tot 15 minuten eerder behandelen met een sterke bloedverdunner en tot 50 minuten sneller behandelen met een gespecialiseerde behandeling in het ziekenhuis. Van Hulst: ‘Een snellere start redt levens, zorgt ervoor dat minder patiënten invalide raken en bespaart zorgkosten, die nu worden gemaakt in de langdurige zorg.’
Als het aan Van Hulst en zijn collega’s ligt, starten ze binnenkort met een pilot in de regio Rotterdam om te bekijken of de uitkomsten van het simulatiemodel in de praktijk ook zo gunstig zijn. Die wens staat nog in de kinderschoenen, want daarvoor is veel geld nodig. De aanschaf van de MSU bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro en daar komen nog operationele kosten bij.
U kunt de aanschaf van de speciale ambulance mogelijk maken. Geef direct en draag bij aan de aanschaf van de gespecialiseerde ambulance bij mogelijke beroertes!
Wilt u op een andere manier bijdragen aan dit project? Bijvoorbeeld met een grote gift of een periodieke schenking? Neem dan contact met ons op via 010-7034802 of foundation@erasmusmc.nl.
Een gespecialiseerde ambulance laten rijden in de regio Rotterdam voor patiënten die mogelijk een beroerte hebben, is sneller en goedkoper dan hen laten meerijden met een reguliere ambulance en pas behandelen in het ziekenhuis.
Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.
Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?
U kunt met een periodieke schenking onderzoek naar hart- en longziekten steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.