Virtuele vrijheid binnen de muren van de psychiatrie
Psychiatrisch ziek zijn kan ons allemaal overkomen. Patiënten die langdurig zijn opgenomen op de besloten Psychiatrie-afdeling in het Erasmus MC kunnen tijdens de opname niet naar buiten om te bewegen. En dat terwijl beweging voor de fysieke en mentale gezondheid van ieder mens erg belangrijk is. Als we bewegen, kunnen we bijvoorbeeld onze stress kwijt. Ook zorgt sporten dat we minder angstige en depressieve gevoelens ervaren.
Vanuit de patiënten, gesteund door de zorgverleners, was er een grote behoefte aan een mogelijkheid om op de afdeling 24/7 in beweging te kunnen komen en afleiding te hebben. Hometrainers met een virtuele ‘buiten’ mogelijkheid was hun wens. Die wens wilde de Erasmus MC Foundation graag in vervulling brengen. Dankzij een prachtige gift van FNO Klein Geluk was er geld voor de eerste hometrainer. Leverancier Life Fitness Benelux gaf vervolgens spontaan de tweede cadeau.
De groep patiënten op de gesloten psychiatrie-afdeling is heel divers: van 18 jaar tot hoogbejaard, jongeren, zwangeren en ouderen. Voor het eerst opgenomen, aan het begin van een lang herstelproces of met een chronische psychische aandoening.
Op de Depressie-afdeling en de Eerste psychose-afdeling staat nu een hometrainer met display. Deze hometrainers kunnen in eigen regie door de patiënten gebruikt worden om spanning kwijt te raken en/of meer te bewegen. Voor wie wil en kan is het mogelijk om via het digitale scherm fietsroutes af te leggen in de natuur of een (buitenlandse) stad.
Patiënten geven aan het erg prettig te vinden om in beweging te komen op een afdeling die gesloten is. Ze hebben weinig ruimte en doordat de hometrainer een virtuele mogelijkheid heeft om in andere landen te fietsen, geeft het de patiënten het idee dat ze minder opgesloten zijn.
Door medicatie komen mensen sneller aan in gewicht. Dit is niet wenselijk en veel patiënten kiezen er nu zelf voor om regelmatig hun trainingsprogramma op de fiets toe te passen. Zodat zij op een gezond gewicht kunnen blijven.
Wat ook sterk naar voren komt, is het feit dat ze afleiding hebben. Mensen zitten 24 uur op de gesloten afdeling en naast dat ze therapie hebben, zijn er ook veel lege momenten. Je ziet dat ze tevreden over zichzelf zijn als zij weer een training hebben afgerond, dit helpt mee in het genezingsproces.
Daarnaast wordt de fiets geadviseerd bij patiënten die veel agitatie hebben. Het je op een gezonde manier kunnen uitleven, kan een gedwongen afzondering voorkomen.
Volgens Petra Huisman, medewerker op de afdeling Psychiatrie, hebben de hometrainers ook een effect op de patiënten als zij weer naar huis mogen: ‘Patiënten zijn vaak trots op wat ze doen op de fiets en als zij bezoek hebben delen zij hun resultaten met hen. We hebben ook al gehoord dat mensen na opname graag verder willen met het fietsen en zich willen inschrijven bij een fitness centrum.’
De hometrainers zijn nu al niet meer weg te denken van beide psychiatrie-afdelingen. Om die reden willen wij nu ook de patiënten op de derde gesloten afdeling voorzien van een hometrainer. Want deze extra voorzieningen vallen niet onder de verzekerde zorg van het ziekenhuis. Daarom zijn we afhankelijk van schenkingen en donaties.