Voeding kan ingezet worden als krachtig ‘medicijn’ bij vrijwel alle acute en chronische aandoeningen. De afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC laat patiënten ervaren hoe zij door verandering van hun voeding en leefstijl de regie over hun ziekte kunnen terugpakken.

De onderzoekers van de afdeling Diëtetiek willen met wetenschappelijk onderzoek de werkzaamheid en effectiviteit van voeding aantonen. Ze kijken wat het effect is van specifieke diëten en voedingstoffen op verschillende (complexe) ziekten. Dit doen de onderzoekers met behulp van de nieuwste innovatieve technologieën.

Alle onderzoeken draaien om het verbeteren van de dieetbehandelingen, waardoor patiënten sneller beter worden, minder complicaties krijgen. minder medicatie nodig hebben en weer van het leven kunnen genieten.

Voeding als Medicijn - Erasmus MC Foundation

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Projecten op de afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC

KetoEasy gebruiksvriendelijker maken

Met de digitalisering van KetoEasy wordt de inzet van KDT makkelijker en kunnen artsen meer kinderen met epilepsie behandelen bij wie de medicijnen niet goed werken.

Lees meer

U-diet app voor strijd tegen overgewicht bij diabetes type 2

Als blijkt dat de app minstens effectief is tegen lagere kosten kan de app breed worden ingezet in de strijd tegen overgewicht bij mensen met diabetes type 2. Op die manier kunnen artsen met deze nieuwe manier van behandelen meer mensen bereiken die baat kunnen hebben bij de behandeling.

Lees meer

E-Timed: intermitterend vasten de oplossing voor diabetes type 2?

Met dit onderzoek hopen de diëtisten meer te weten te komen over de positieve effecten van intermitterend vasten bij mensen met diabetes type 2 met overgewicht.

Lees meer

IDPN om ondervoeding bij hemodialyse te voorkomen

De artsen en onderzoekers van de afdeling Diëtetiek willen dit belangrijke onderzoek starten, zodat hemodialysepatiënten niet meer ondervoed raken, daardoor een betere kwaliteit van leven hebben en de kans op overlijden verkleint.

Lees meer