Op zaterdag 12 april organiseren we onze jaarlijkse Vriendendag in het Erasmus MC voor onze donateurs. Op deze dag zetten we al onze donateurs in het zonnetje die het afgelopen jaar samen met ons vele wetenschappelijke onderzoeken hebben mogelijk gemaakt in het Erasmus MC.
Tijdens de Vriendendag organiseren we verschillende lezingen van belangrijke onderzoekers in het Erasmus MC. Tijdens deze lezingen praten de onderzoekers de donateurs bij over hun eigen onderzoeken. Meer informatie over deze lezingen vindt u op deze pagina. Let op! Neemt u een gast mee? Uw gast volgt automatisch dezelfde lezingen als u.
Inschrijven
Als donateur bent u van harte welkom op onze Vriendendag 2025. U heeft hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen via de mail. U kunt zich alleen aanmelden via de aanmeld-button in uw persoonlijke uitnodiging.
Nog geen donateur?
Geen probleem! U kunt ook deelnemen aan de Vriendendag door nu donateur te worden. Neem contact met ons op via foundation@erasmusmc.nl of 010 703 48 02 en we sturen u een uitnodiging.
Parkeren
U kunt gratis parkeren in parkeergarage Wytemaweg. Als u de parkeergarage inrijdt, trekt u een kaartje bij de slagbomen. Als u later de parkeergarage weer uitrijdt, staan de slagbomen open. De slagbomen staan open tot 17:00 uur.
Het programma
12:45 – 13:00 Ontvangst en koffie
13:10 – 13:20 Welkom door Erasmus MC bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer
13:20 – 13:30 Vertrek naar collegezalen
13:30 – 14:15 Eerste lezing
14:15 – 14:30 Wisseling van collegezaal
14:30 – 15:15 Tweede lezing
15:15 – 16:00 Afsluiting met een drankje
Over de lezingen
Voorspelmodel voor uitzaaiingen bij huidkanker
Dr. Marlies Wakkee – Dermatoloog
Het plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Hoewel uitzaaiingen zeldzaam zijn, is de impact op de gezondheidszorg groot. Wakkee ontwikkelde een uniek voorspelmodel dat nauwkeurig kan voorspellen welke patiënten risico lopen op uitzaaiingen. Dit model is opgenomen in de Nederlandse richtlijn en wordt wereldwijd gebruikt. Wakkee wil het model verfijnen en onderzoek doen naar patiënten die overlijden aan een groot plaveiselcelcarcinoom zonder uitzaaiingen, om hun kwaliteit van leven te verbeteren.
De kunst van het gezond ouder worden
Prof. dr. Francesco Mattace Raso – Geriater
Steeds meer mensen bereiken hoge leeftijd. Eén op de twee pasgeborenen wordt tegenwoordig ouder dan 100 jaar. Gezond ouder worden is een kunst. Onze genen bepalen voor slechts 25 procent van de levensverwachting. De rest hebben we zelf in de hand; denk aan voldoende lichamelijke inspanning en gezonde voeding. Met al die getallen in het vooruitzicht is het belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoe kun je goed blijven bewegen? Hoe houd je beter balans om te zorgen dat je niet valt als je ouder wordt?
Onderzoek naar de invloed van de stedelijke omgeving op gezondheid
Dr. Mariëlle Beenackers – Universitair hoofddocent
Hoe heeft de omgeving waarin je woont invloed op je gezondheid? Zijn deze kansen en uitdagingen (on)gelijk verdeeld over de bevolking? Deze nauw verwante vragen fascineren Dr. Mariëlle Beenackers en vormen de kern van haar onderzoek naar de invloed van de stedelijke omgeving op gezondheid en gezondheidsverschillen. In haar presentatie neemt zij jullie mee in de vraag hoe de stad Rotterdam invloed heeft op gezond ouder worden. Op welke manier kan de omgeving ondersteunen, waar zitten juist risico’s en voor wie? En hoe kan kennis over deze thema’s bijdragen aan een gezondere, eerlijkere en inclusievere stad?