Het verhaal van het huidige Erasmus MC Kanker Instituut start in 1914 aan de Bergweg. Het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut nam in dat jaar het eerste bestralingstoestel in gebruik: de start van de behandeling van kanker.
Patiënten kwamen naar het Radiotherapeutisch Instituut voor bestraling tegen reuma en tegen de, toen nog vrij onbekende, ziekte kanker. Destijds begrepen artsen en onderzoekers niet goed hoe schadelijk de straling voor henzelf was. Zij stonden erbij en keken ernaar (letterlijk!) en vaak zonder enige bescherming. Voor veel artsen in die tijd leidde dat tot klachten, ziekte en uiteindelijk overlijden. Met gevaar voor eigen leven baanden zij de weg naar grootschalige en effectieve bestralingsbehandeling voor ons allen.
Daniel den Hoed
Radioloog Daniel den Hoed werd in 1940 directeur van dit instituut en bouwde het uit tot een gerenommeerde kliniek. Daniel den Hoed maakte een begin met de opbouw van het straleninstituut tot een kankerbehandelingscentrum die later zijn naam zou dragen.
Op 10 maart 1950 overleed Daniel den Hoed plotseling na een tweede hartinfarct in korte tijd. Tien jaar na zijn overlijden sloegen het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut en de Rotterdamse Stichting voor Reumabestrijding de handen ineen tot een nieuwe kliniek aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid: de Daniel den Hoed kliniek. Dit groeide uit tot een internationaal zeer erkend multidisciplinair kankerinstituut.
Erasmus MC Kanker Instituut
Na de fusie van de kliniek met het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) in 1995 is de kliniek vanaf 2002 onderdeel van het Erasmus MC. Alle oncologische zorg, behandeling, onderwijs en onderzoek valt sinds november 2013 samen onder de naam Erasmus MC Kanker Instituut. Dit is de plek waar op internationaal topniveau kankeronderzoek, -behandeling en onderwijs samen komen. Een patiënt mag er zeker van zijn dat hij altijd de meest adequate behandeling krijgt, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.