Hartverwarmend succes: Erasmus MC Thorax Diner brengt €188.650 op voor baanbrekend hartonderzoek
8 april 2025
8 april 2025
Bekendmaking van de cheque tijdens het Erasmus MC Thorax Diner 2025
Topchef Kelvin Lin, de man achter het succesvolle pop-up restaurant Hidden Gem, bereidde samen met de talent Thijs Middendorp en Mama Q een onvergetelijk diner. De gasten werden verwend met een keur aan smaken, een ware traktatie voor de zintuigen. Ook de muziek van violist Edmond Fokker en zijn ensemble werd zo goed ontvangen, dat hij nog een extra optreden gaf.
Tijdens de avond konden de gasten bieden op verschillende veilingstukken, zoals een exclusieve rondleiding bij Portlantis en een dag meelopen met de Cardiologen van het Erasmus MC Thoraxcentrum. Via een interview van presentatrice Jet Sol met Dr. Peter-Paul Zwetsloot en een patiënt die dagelijks met de erfelijke ziekte HCM te maken heeft, werden de gasten geïnformeerd over het onderzoek naar deze ziekte.
We willen alle giftgevers en ambassadeurs die deze avond tot een succes hebben gemaakt enorm bedanken. Alleen samen kunnen we onderzoek in het Erasmus MC mogelijk maken.
Met de opbrengsten van dit benefietdiner kan Zwetsloot samen met zijn collega’s dr. Michelle Michels en dr. Alexander Hirsch onderzoek doen naar een vroege behandeling van de erfelijke hartziekte HCM. “Bij HCM is de hartspier verdikt. Dit kan leiden tot ernstige problemen zoals hartritmestoornissen, hartfalen en een hartstilstand. Er is helaas geen genezing van HCM. Wel kunnen patiënten medicijnen, een ICD of een harttransplantatie krijgen om symptomen te beheersen”, legde Zwetsloot uit tijdens het Thorax Diner.
Momenteel is de hartziekte moeilijk te voorspellen. Er is dus een grote behoefte om patiënten beter te beschermen tegen hartfalen en een hartstilstand. Anderzijds willen artsen hun patiënten zo min mogelijk blootstellen aan een ICD of harttransplantatie. Daarom gaan Zwetsloot en zijn collega’s een nieuwe techniek onderzoeken: de FAPI-scan. Hiermee kunnen zij activiteiten van fibroblasten (cellen die littekenweefsel vormen) in het hart meten. Deze scan kan mogelijk helpen om patiënten met een hoog risico op complicaties beter te identificeren, zodat zij de juiste behandeling kunnen krijgen en onnodige ingrepen worden voorkomen.
Lees meer over het onderzoek naar hypertrofische cardiomyopathie (HCM).