Steeds meer onderzoek is mogelijk naar het coronavirus. Dit is van groot belang want onderzoek kan bepaalde vragen over het coronavirus beantwoorden.

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen nadat zij corona hebben gehad. Er wordt namelijk steeds vaker gesproken over restschade aan het hart en de longen nadat iemand besmet is geraakt met het coronavirus en daardoor COVID-19 patiënt is geworden. Na het herstel van het coronavirusblijven de longen vaak aangetast en houden mensen pijnlijke longen of hartklachten na corona.

Een team van (long)artsen en onderzoekers werkt aan deze problemen. Zij hebben het doel een behandelstrategie te ontwikkelen die de gevolgen van een infectie door dit coronavirus zo klein mogelijk maakt. Dit onderzoek richt zich op de volgende aspecten:

  • Hoe voorkomen we de lange termijn schade aan het longweefsel en aan het hart?
  • En hoe voorkomen we lange termijn gevolgen van onder andere bloedstolsels in de longvaten?

Wat doet corona met de longen en het hart?

De longen spelen een belangrijke rol bij het coronavirus: Aan de ene kant komt het virus via de luchtwegen naar binnen, aan de andere kant beschadigt het virus en de daaropvolgende afweerreactie de longen zodanig dat er ernstige schade aan de longen en aan het hart kan optreden. Daarnaast blijkt dat de patiënten vaak bloedstolsels vormen, die zowel het hart als de longen verder beschadigen. Dit betekent dat corona pijn aan de longen en het hart kan geven. Het is ons vermoeden dat deze bloedstolsels kunnen leiden tot ernstige en levensbedreigende afwijkingen zoals pulmonale hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longen).

Dit project is gefinancierd. 

Joachim Aerts

Prof. dr. Joachim Aerts, Afdelingshoofd Longgeneeskunde in het Erasmus MC

Hoofdonderzoeker