In 2018 is er met behulp van de opbrengst van Maak Kanker Kansloos een elektronenmicroscoop aangeschaft voor het Erasmus MC. Het afgelopen jaar heeft professor Roland Kanaar met behulp van deze microscoop grote stappen kunnen maken in zijn onderzoek naar therapie op maat.

Therapie op maat

Ons doel is dat iedere patiënt een unieke behandeling op maat krijgt, aan de hand van de meest recente wetenschappelijke resultaten. Daarbij wordt een directe brug geslagen tussen het onderzoek in het laboratorium en de behandeling van de patiënt. Om dit onderzoek uit te kunnen voeren is de juiste apparatuur noodzakelijk. De aanschaf van de elektronenmicroscoop maakt het mogelijk om verder onderzoek naar therapie op maat te doen.

Het onderzoek van Professor Roland Kanaar

Professor Roland Kanaar, hoogleraar moleculaire genetica van het Erasmus MC, is na de aanschaf aan de slag gegaan met de elektronenmicroscoop:

“Wij, als medische wetenschappers van het Erasmus MC, werken hard aan een toekomst waarin we kanker kansloos maken. De elektronenmicroscoop biedt hiervoor veel meer gedetailleerde informatie dan een ‘gewone’ microscoop. Doordat we niet alleen cellen maar ook moleculen in zicht hebben, kunnen we veel beter verschillen identificeren tussen gezonde cellen en tumorcellen. Hierdoor wordt voor patiënten een therapie op maat mogelijk, waarmee de tumorcellen worden uitgeschakeld terwijl de gezonde cellen worden ontzien. Patiënten zullen zo minder last hebben van vervelende bijwerkingen.” Aldus Prof. Kanaar.

Een belangrijke stap in kankeronderzoek

Het onderzoek van Prof. Kanaar zorgt voor een belangrijke stap in het ontwikkelen van therapie op maat voor kankerpatiënten. Om medisch onderzoek te kunnen verrichten, zijn de juiste middelen cruciaal; “Je kunt nog zulke goede ideeën hebben, maar als je de juiste apparatuur niet hebt om die ideeën uit te voeren, ben je nog nergens. Het is echt een combinatie van talent en apparatuur waarmee we de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten kunnen verhogen”, legt Prof. Kanaar uit.

Dankzij de bijdrage van Maak Kanker Kansloos kan Prof. Kanaar zijn onderzoek voortzetten, en samen met zijn collega’s werken aan een toekomst zonder kanker!

Prof. Roland Kanaar

Prof. Roland Kanaar

Elektronenmicroscoop

Elektronenmicroscoop