Met de opbrengst van de campagne ‘We moeten doorgaan’ uit 2020 werd onderzoek naar de werking van de IC-remmers mogelijk gemaakt. IC-remmers hebben de afgelopen jaren een revolutie teweeggebracht bij de behandeling van kankerpatiënten.

Wat zijn  IC-remmers?

IC-remmers zijn immuun therapeutische medicijnen die erop gericht zijn ons immuunsysteem te versterken.

Waarom zijn deze remmers zo belangrijk?

Ons eigen immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers (denk aan bacteriën en virussen) of kwaadaardige (tumor)cellen. Op deze natuurlijke manier beschermt het lichaam zichzelf tegen kanker. Onze lymfoïde organen (onder andere de milt en de lymfeklieren) vormen de basis van het afweersysteem. Centraal in de afweer zijn T-cellen, die een tumorcel kunnen herkennen en doden.

Inmiddels weten we dat tumorcellen allerlei verschillende manieren hebben om ons afweersysteem te omzeilen of te onderdrukken. Als ons afweersysteem vervolgens niet in staat is om de tumorcel te doden, dan zullen deze tumorcellen zich ongecontroleerd vermeerderen en ontstaat de ziekte  kanker.

Eén van de ontsnappingsmechanismen die tumorcellen gebruiken is de aanmaak van zogenaamde checkpoint-moleculen. Deze checkpoint-moleculen zorgen ervoor dat T-cellen hun anti-tumoractiviteiten niet meer kunnen uitoefenen en de tumorcel niet kunnen doden.

IC-remmers zorgen ervoor dat de checkpoint-moleculen blokkeren, waardoor onze anti-tumor afweer juist weer versterkt wordt. De afgelopen jaren zijn veel kankerpatiënten hiermee succesvol behandeld.  Echter, ondanks de veelbelovende resultaten, reageert een nog groter deel van de kankerpatiënten niet op deze bestaande IC-remmers.

De opbrengst van de campagne ‘We moeten doorgaan‘ werd besteed aan het verder ontrafelen van de werking van de IC-remmers; als artsen beter begrijpen waarom de IC-remmers bij een groot deel van de patiënten nog niet werkt, dan kunnen de artsen ook stappen maken naar behandelingen die wél effectief zijn.

Dit project is gefinancierd.