Dankzij fantastische giften wordt een lang bestaande wens in het Erasmus MC werkelijkheid; een nagebouwde ziekenhuiskamer waarin gesimuleerd en bestudeerd kan worden hoe transmissie van micro-organismen, zoals bacteriën en het coronavirus, plaatsvindt. Wat zijn de bronnen, wat zijn de routes, wat is dus het risico en hoe kunnen artsen dit minimaliseren?
Voor vele bekende ziekteverwekkers zijn nog vele vragen openstaand; is de gebruikelijke isolatiemethode genoeg, kan het een tandje minder? De laatste jaren zijn artsen er bijvoorbeeld steeds meer van overtuigd dat sanitair- zoals wastafels- een grote rol speelt bij het overdragen van resistente bacteriën. Hoe deze bacteriën vervolgens patiënten besmetten en beter nog hoe dit te voorkomen, zijn vragen die wereldwijd in de zorg spelen. De antwoorden zijn van groot belang om mensen veilig beter te maken en resistentie van bacteriën een halt toe te roepen.
Living Lab
De tekeningen voor het ontwerp van het lab zijn in een vergevorderd stadium. Er is een werkgroep geformeerd met alle kennis aan boord, benodigd voor het bouwen en in gebruik nemen van dit lab. Er worden momenteel protocollen geschreven waarin de onderzoeken exact worden bepaald. Zoals het materiaal (o.a. de levende micro-organismen) waarmee gewerkt wordt en de zorgsimulatie. De studies vinden over een lange tijd plaats om het effect over tijd vast te leggen.
Het Living lab is straks een exacte nabootsing van een volledig ingerichte isolatiekamer voor 1 patiënt. Deze kamer heeft een badkamer en een sluis. Een zgn. mannequin dient als simulatiepatiënt. Er kan over- en onderdruk gecreëerd worden, er is een installatie voor gedesinfecteerde toe- en afvoer van lucht en gerobotiseerde technieken kunnen worden onderzocht.
Dit project is gefinancierd.
Hoofdonderzoeker: prof. dr. Margreet Vos