Dementie is een verzamelnaam voor verschillende soorten hersenziektes die effect hebben op het functioneren van de hersenen. Dementie kan invloed hebben op het geheugen, de taal, maar ook op bijvoorbeeld het gedrag van een persoon.
Van alle ziekten die op oudere leeftijd voorkomen, zorgt dementie voor de grootste ziekte-en zorglast. De ziekte raakt niet alleen de patiënt, maar ook mantelzorgers, familie en uiteindelijk de maatschappij. Bij vrouwen is dementie doodsoorzaak nummer 1. Dit is nog ver boven andere ziektes, zoals hartfalen of borstkanker. Het aantal mensen in Nederland dat leeft met dementie neemt naar verwachting toe met een half miljoen patiënten in de volgende 25 jaar.
Onderzoek naar dementie is dan ook belangrijker dan ooit!
Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veel voorkomt, vooral op oudere leeftijd. Deze vorm van dementie ontstaat door problemen in de doorbloeding van de hersenen (vaatschade).
Vaatschade kan ontstaan door een hoge bloeddruk of door suikerziekte, maar ook door een hartinfarct of een beroerte.
Op dit moment is er nog geen behandeling die vasculaire dementie kan genezen.
Wel kunnen artsen de oorzaken van vaatschade behandelen.
Daarom is het herkennen van vaatschade bij patiënten met geheugenklachten of dementie belangrijk voor een goede diagnose en behandeling. Hiervoor is het belangrijk dat het vaststellen van hart- en vaatziekten een vast onderdeel wordt bij de diagnose van dementie in de geheugenpolikliniek.
Om dit te bereiken is meer onderzoek nodig.
Met de opbrengst van de Rotterdam Memory Walk 2022 wil het Alzheimercentrum Erasmus MC met wetenschappelijk onderzoek de volgende vragen beantwoorden:
- Welke vorm van vaatschade heeft de meeste invloed op de hersenen?
- Hoeveel vaatschade leidt uiteindelijk tot problemen met de hersenfuncties?
- Hoe kunnen artsen de verergering van de ziekte vertragen?
Met dit onderzoek maakt het Alzheimercentrum Erasmus MC zich sterk voor betere herkenning en behandeling van hart- en vaatziekten als vast onderdeel van de diagnose in de geheugenpolikliniek. Niet alleen in het Erasmus MC, maar ook ver daarbuiten.
Dit project is gefinancierd.
Hoofdonderzoekers: