Minder verslavende pijnstillers dankzij muziek

Onderzoek van het Erasmus MC toont het positief effect van muziek rond de operatie aan

Muziek als Medicijn Fonds

Het Muziek als Medicijn Fonds steunt kwalitatief hoogstaand klinisch onderzoek en wil bijdragen aan de wetenschappelijke kennis over de werking en toepassing van muziek.

Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig dan mensen die geopereerd worden zonder muziek. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen. De studie werd uitgevoerd door de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, geleid door prof. dr. Hans Jeekel, hoogleraar Chirurgie. Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruiken zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Circa een op de vijftien mensen die deze middelen tijdens een operatie krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. “Het neemt epidemische vormen aan”, zegt Jeekel. Hij pleit voor de implementatie voor muziek in de reguliere gezondheidszorg. Lees meer over Muziek als Medicijn.

Fryke Wouda Kuipers

Wilt u meer weten over het Muziek als Medicijn Fonds, of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op 010 703 48 02 of fryke@muziekalsmedicijn.nl.